The it-boys

Jag har försökt hålla mig ända sedan i går men nu går det inte längre. Jag måste teknikblogga.

Så här: Som alla säkert vet har Microsoft ett operativsystem som heter Windows Vista. Det har inte gått så jättebra för Vista. Rättare sagt har lanseringen varit en smärre katastrof för företaget, trots att det nu gått mer än ett och ett halvt år sedan systemet kom så nedgraderar fortfarande mer än var tredje köpare sina nya Vistadatorer till det sju år gamla systemet XP efter inköp. Samtidigt har företaget försökt kapa åt sig en bit av marknaden för mp3-spelare med sin Zune, med ungefär lika generande resultat. På samma gång går Apple som tåget och de häcklar Microsoft genom sina otaliga ”Get a Mac”-reklamer som nu är inne på sitt tredje år på den amerikanska marknaden.

jerrybill.jpgNu har Microsoft fått nog. Nu ska de lägga två miljarder kronor på kampanjen ”Windows, not walls”. Som frontman för sin megakampanj har de kallat in Jerry Seinfeld. I reklamfilmerna ska han ha Bill Gates som bisittare.

Där har vi två killar som kommer att få kidsen att börja tycka att Microsoft är coolt.

15 reaktioner till “The it-boys”

 1. Ja, visst känns såväl Seinfeld som Gates som nya fräscha ansikten. Vem skulle inte köpa en dator när Seinfeld säger det? Han har ju alltid varit en garant för god smak.

 2. Jag har svårt att förstå allt gnäll om Windows Vista. Själv kör jag Vista Ultimate x64 och det flyter som en dröm utan problem. Iofs har jag hårdvara av nyare modell och drivrutiner som är fullt uppdaterade.
  Dessutom ligger Kubuntu (KDE4) som dual-boot.

  Laptopen kör Xubuntu i en egengjord pytterversion som är betydligt snabbare än den reguljära iso-installationen. Skulle aldrig lägga in Vista på min laptop – där är det linux, linux och linux som gäller.

 3. Daniel: Du skriver en sådan kommentar, och undrar sedan varför människor gnäller? Den går ju inte att förstå om man inte är IT-tekniker.

 4. Vista!

  jag förstår egentligen inte heller varför man gnäller på Vista SÅ mycket som man gör. Jag förstår dock att många är besvikna på att bra saker som fanns i XP inte finns.

  Jag kör dock också dualboot med GNU/Linux, Ubuntu.

  Men min mor kör Vista, och det går lika bra för henne som när hon använde XP. Hon har inte heller haft några problem med Vista, än. Nej, hon är inte raketingenjör!

  Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är vi som är lite mer insatta i datorer som gnäller, för vi vet vad som vi tycker saknas.

 5. Alltså, jag saknar ingenting i Vista. Det har säkert många jättebra funktioner och är fint, och vem bryr sig om vem som härmar vem. Men det är ju alltid nåt som inte funkar.

  Varje gång jag startar min dator (det tar för övrigt APLÅNG tid att starta den) så får jag åtminstone ett eller två (ibland tre) olika error-meddelanden. Omnipass har slutat att fungera. Device detector har slutat att fungera. Den där Gmail-gadgeten klarar aldrig av att ansluta automatiskt, men om man går in på egenskaper ansluter den av nån anledning. Det gör jag varje gång jag startar datorn. Jag har inkorporerat alla dessa felmeddelanden i min vardagliga dator-rutin, och jag tycker inte ens att det är konstigt längre. Klick, klick, klick.

  Ubuntu, Kubuntu, schmubuntu och dualboot, vad fan är det? Jag har ingen aning och jag vill inte lära mig! Är det för mycket begärt att datorn man köper ska fungera med mjukvaran som finns däri?

 6. Josefine: Ubuntu är en distribution av linux. Angående din kommentar att datorn skall funka med mjukvaran som finns i den när man köper den så är ju precis detta som är problemet med Microsoft. Nästan alla datorer man köper ”tvingas” man köpa en licens för ett operativsystem (windows) som man kanske inte vill ha. Det är en dold kostnad mellan 500-1000 kronor per dator! Och i detta pris inkluderas inte ens office-paket!

  Det är lätt att bli lite ”smug” när man väl valt att gå över till linux och ser hur bra det funkar… men linux-användarpopulationen lider fortfarande av någon form av elitistisk sekterism där andra användare (och då framförallt windows-användare) ofta ses som lite ”dummare”. För att linux skall tas seriöst så måste vi linuxanvändare sluta dunka oss själva så hårt i ryggen och lite mer ödmjukt förklara varför vi själva bytt och sedan lämna beslutet hur andra vill göra upp till dem…

  Om det är en sak jag irriterar mig på i data-världen just nu så är det ”corporate lock-in” där PC nästan blivit synonymt med dator som kör windows, och där man måste leta länge för att hitta en leverantör som säljer datorer utan windows-licens.

  Ps. Kör själv opensuse 11 x86_64, vilket av de mest fanatiska linux-kultisterna anses vara ett ”besmittat” operativsystem pga. Novells samarbete med Microsoft. Ds.

 7. Det stora problemet med Vista är inte så mycket att du får föga mer än ett upputsat utanverk till priset av ordentligt nedsatta prestanda, jämfört med om du skulle ha kört XP på samma burk. Det stora problemet är systemets potentiella instabilitet, vilket kommer av att det rymmer en funktion som skall förhindra tjuvkopiering av visst material. Har också köpt dator med Vista förinstallerat, och slängde genast ut eländet. (Har skrivit på min blogg, där det också finns länkar vidare: http://peterenglund.wordpress.com/2007/02/05/ps-om-pinglor-och-bjallror/)

  Sedan är problemet att sådant här kan sällan diskuteras utan att tonen i debatten blir smått religiös. Det kliver alltid fram någon predikant som börjar tala i tungor om Mac, eller Linux. Och – som sagt – tycker att alla andra är kompletta idioter.

 8. Men jag vill inte ta ställning till vilket operativsystem jag ska ha. Jag vill inte att själva datorn ska vara skild från mjukvaran. Jag vill att det ska vara en integrerad enhet som man köper. Datormaskin med datorfunktioner i. Jag vill inte behöva ”slänga ut” nånting för att det inte funkar och sen knöla in nåt annat i dess ställe.

  Och seriöst – är det verkligen jävla omöjligt för Microsoft att göra ett system som är så pass felfritt att det funkar tillsammans med de datorer som de ju tamejfan måste veta att det ska säljas med? För mig är det lika förbryllande som förseningarna i tunnelbanan om hösten och vad som verkar vara total förvåning från Connex över att det är löv på spåret.

 9. Det jag tror att väldigt många Linuxförespråkare missar är just det som Josefine skriver, 90 procent av den datorköpande allmänheten vill gå in i en datorbutik och köpa något de känner igen och vet hur det ska funka. De är inte intresserade av att köpa en tom dator som de sedan måste stoppa in ett operativsystem och program i själva. Att Linux nu för tiden är ett mer eller mindre komplett system som man inte behöver använda kommandotolk för att installera spelar liksom ingen roll, man vill knäppa på datorn, höra ploing-ljudet och sedan ska det vara bra med det. Att det sedan inte funkar så enkelt i praktiken ibland är en annan femma.

  Jag tror det är det som många mac-fanatiker (jag själv inkluderad) också glömmer när de för sitt liv inte kan förstå varför 90 procent av befolkningen fortsätter att använda Windows när det finns ett finare och enklare och stabilare operativsystem som bara ligger där och väntar – de fortsätter för att de är vana och för att det känns bekvämt och för att det verkar bökigt att hålla på och byta och lära sig nya grejer på den där datan i onödan.

 10. Josefine:
  Jag är en tekniknörd som i åratal har ”kastat ut” alla möjliga operativsystem, haft dual boots , ubuntu mm.mm.
  Nu när jag har småbarn så har jag inte längre tiden och intresset att hålla på med allt pillande!
  Så jag har köpt mig en iMac, trodde väl aldrig att det skulle hända! Nu när jag haft det i snart två år så kan jag inte fatta varför jag höll på förr. Det är verkligen om du säger; man vill ju bara köpa en dator som funkar.
  Hittills (ta i trä) har den funkat perfekt! inga konstiga felmeddelanden, inga oförklarliga omstarter, inga program som bara stannar, den tappar inte w-lanet stup i kvarten och den startar hyfsat snabbt

  Prova få du se!
  Funkar för mig, kanske för dig också?

 11. Just det, gömde en sak, det bästa med hela grejen!!!

  -Den har bara en (1) sladd!!! Det är ju underbart!

 12. Åh, Daniel får någon som kan sjunga tenor (eller bas?) i Mac-kören. Nu blir han glad.

  Jag har ingenting emot Mac egentligen, men jag har stora personliga problem med iTunes (det rör sig om ett tidigare trauma). Och det är det som jag ändå tycker känns jobbigt med Mac – att man måste gå med i hela sekten på en gång. Kan man inte bara få gå på ett möte, sitta längst bak, läsa med i det man känner sig bekväm med och hålla tyst när det blir för konstigt liksom? Helt kravlöst? Måste man byta ut hela sin maskinpark och bli en sån där som livebloggar från Apples presskonferenser?

 13. I ärlighetens namn tror jag att cirka 95 procent av macanvändarna också struntar i livebloggarna från Apples presskonferenser (senaste ryktet – pressträff 9 september by the way), jag känner då ingen förutom jag själv som bryr sig, trots att de flesta i min omgivning är macmänniskor. Nästan alla macpersoner är vanliga människor, precis som nästan alla pc-personer är vanliga människor. Låt inte din bild av mig färga hela upplevelsen.

  Och det är klart att det finns alternativ till itunes även på mac. Men jag tycker, särskilt eftersom du har så mycket musik, att de andra alternativen är mycket sämre, särskilt om du skulle byta dator och ändå måste på något sätt måste flytta musiken och börja använda ett nytt program. Ditt trauma delades av många i barndomen av pc-versionen av itunes, det var en idiotisk bugg/informationsmiss som utvecklarna inte tänkt på, om jag minns rätt.

Kommentarer är stängda.