Hej hej nya sajten!

Efter ett par veckors pillande, suckande och grejande har det blivit dags att lätta på förlåten. Ta da!

Jag har haft den här bloggen i snart fem år, och kände att det var dags att göra en rejäl uppfräschning av hur saker och ting ser ut. Inte så att jag ogillade hur mitt hörn av nätet såg ut tidigare, men fem år är ändå ett halvt decennium, eoner av tid. Det var dags.

Så, vad har jag gjort? Well, jag har utgått från ett tema kallat Sight som kommer att tvinga mig att ha en bild till varje inlägg för att startsidan ska se snygg ut. Det ställer en del krav, men det är roliga och utmanande krav. Dessutom är upplägget lite annorlunda, istället för en enkel och rak blogg så innehåller förstasidan en rejäl puff där det (eller de två) blogginlägg som jag tycker är viktigast just nu får extra utrymme, och under följer resten av inläggen på sedvanligt manér (när en puff petas ner hamnar inlägget i den vanliga inläggslistan). Till en början kommer jag att testa att ha endast utdrag ur inläggen på förstasidan, för att läsa hela måste man klicka. Varför? För att sajten blir snyggare då. Prenumererar man via rss får man dock även fortsättningsvis hela inläggen, precis som förut. Men då får man å andra sidan inte se puffbilderna.

Den nya sajten är lite renare, har färre ingångar och inte lika mycket lull-lull. Vissa grejer som nu försvunnit kanske återkommer, vi får se. Men som det är nu känner jag mig mycket nöjd med utbudet.

En annan förändring är att jag i botten av förstasidan har angett att allt innehåll här på sajten som skapats av mig, är fritt att sprida enligt en CC-licens. Jag vet inte om det gör någon praktisk skillnad, men jag tycker att det är viktigt att visa att jag stödjer Creative Commons arbete.

Kom gärna med synpunkter och kommentarer. En del finputsande återstår att fixa med, men jag orkade helt enkelt inte vänta längre med att lansera. Vi flyttar in medan det sista av renoveringsarbetet fortfarande pågår, helt enkelt.

Så välkommen. Nu kör vi fem år till.


10 reaktioner till “Hej hej nya sajten!”

 1. Snyggt! Jag klurade också på det där med utdrag eller hela inlägget i listningen och valde det senare. Men ditt upplägg blir snyggare helt klart, och skapar dessutom bättre klickstatistik. 😉 Ja, då kör vi fem år till då, som sagt. 🙂

 2. Tack! Ja, vi får väl se, jag är ju i grund och botten för att man ska kunna läsa allt direkt, men det förtar liksom effekten av temat då, känns det som. Antalet klick berör mig inte så mycket, har ju inga annonser att leva upp till. Däremot känns det viktigt att besökarna läser inläggen. Hoppas att det inte leder till att folk läser dem i mindre utsträckning. Får väl försöka hålla koll på hur statistiken beter sig.

  Five more years! Som sagt.

 3. Snyggt! En sak som jag funderat på en tid är om det syns i statistiken att man läser bloggen om man använder Bloglovin. Behändigt eftersom man inte då i misstag kan missa att läsa ett inlägg.

 4. Lotta: Är inte helt säker, men i och med att Bloglovin väl använder sig av bloggars rss-flöden, så borde det synas i den statistiken. Alltså inte i antalet besökare på sajten-statistiken, utan i antalet prenumeranter via rss-statistiken.

  Och tack för beröm!

 5. Alexander: Det TKJ skriver om är ju premiumteman som stjäls och läggs ut på mer skumma sajter. Skaparna av mitt tema skriver själva på sin sajt att det här är ett gratistema. De har också rätt utförlig support i kommentarsfältet, och en rätt populär Facebookgrupp. Om de sedan lagt in skum kod i temat har jag för ringa kunskap för att kunna upptäcka, men jag har inte sett ett ont ord om dem någonstans på nätet hittills i alla fall, och jag har ändå hållit på och googlat runt om det här temat i några veckor medans jag pillat och grejat och stött på problem längs vägen. Det har också delats ut gratis av nättidningen Smashing Magazine, och de borde väl ha kollat upp det i förväg, tycker jag.

  Men hey, säker kan man ju aldrig vara.

 6. Den där röda färgen är gräslig, tycker jag. Kontrasten mot den tunna svarta texten gör det extremt svårläst och får mig att snabbt gå vidare till mer läsvänliga sidor. Men det är säkert trendigt och snyggt i andras ögon, så jag hoppar helt enkelt vidare.

 7. Trist att du ogillar det röda, jag antar att du menar i puffen uppe till höger. Att jag använder mig av den har dock föga med trendighet att göra, utan mer att jag vill behålla en del av känslan från min förra blogglayout. Ända sedan 2006 har svart och rött varit de två färger jag har jobbat med i bloggen, och det ville jag fortsätta med.

  Dock är det ju endast på bloggens startsida som det röda är så pass framträdande, om man klickar på blogginläggen – vilket man ju i princip måste för att läsa dem eftersom det endast är korta utdrag som syns på förstasidan – syns ju inte den röda toppartikelpuffen längre.

 8. Nej just det, det har du helt rätt i! Den har jag glömt att fixa, det låg en uppe till höger i sidhuvudet i original i temat, men den tog jag bort eftersom jag ville ha bild över hela bredden. Ska fixa en i högerspalten. Du får söka via mig så länge!

Kommentarer är stängda.