Ett eller två n, det är frågan

Jag har ett bekymmer.

I går spenderade vi delar av eftermiddagen med att spela ”Giana sisters” på Johannas C64. Det var ett kärt återseende, banorna satt fastnitade i ungdomens hjärnbark och jag hittade enkelt varje dold huvuddunkarplatta. Aldrig har väl en sådan skamlös ”Super Mario”-ripoff glatt så många människor under så lång tid (1987 och framåt).

Men. Namnet Giana.

I introt, som kan ses i Youtubeklippet, heter spelet nämligen ”The great Gianna sisters”. På övriga ställen i spelet benämns hon Giana, med ett n – likaså på Wikipedia. Vafalls! Är Gianna systrarna Giana och Marias efternamn? Glömde spelmakarna korrläsa introt innan det var dags att sända spelet till kassettkopieringsfabriken? Rökte de på när de kodade?

Ett 21-årigt mysterium väntar otåligt på sin lösning.

Och nej, det är inte originalmusiken som spelas i videoklippet efter själva introslingan…

——

För övrigt är det fascinerande och en smula svindlande att Commodore 64 tillverkades och såldes i tolv år innan produktionen lades ner 1994. Det är som om jag än i dag skulle kunna gå och köpa den 486:a bestyckad med 50 mhz processor och 4 mb internminne som jag satt och klickade på 1996. Jo, jag uppgraderade visserligen internminnet till 12 mb med tiden, men ändå.

En kommentar till “Ett eller två n, det är frågan”

Kommentarer är stängda.