En mellanstor blir lagom, tack

jonkopingmorgon.jpgDet är någonting med de mellanstora städerna. Det har skrivits spaltmil redan om deras konformitet och jag ska inte tråka ut er med mer av samma vara, men ändå, det är något med att så fort man hamnat i stadens mittpunkt så har man inte mer än hundra meter till en H&M-, Dressmann eller Dukabutik. Man kan kalla det utslätning, man kan se det som höjden av landet lagom, men man kan också välja att se tryggheten i det. Du kan stadens spelregler redan innan du anlänt. Jag slutar aldrig fascineras över det.

Efter att vi ätit middag på Twin City – där visst kommunens officiella schlagerinvigningsfest ska vara i morgon kväll också vilket innebär att trygghetskänslan blir än starkare, allt på samma ställe liksom – gick jag en promenad genom den mörknade staden. Den eviga vinden från Vättern hade lagt sig lite och jag tänkte på Gävle, på hur lika det är. Sandviken är lite för litet, Uppsala är lite för stort även om känslan finns även där, men Gävle och Jönköping är tvillingstäder, städer vid vatten vars hockeylags nybyggda multiarenor lockat Melodifestivalen till sig och tror på ett medialt uppsving för orten med hjälp av SVT. Nu sätter vi orten på kartan. Men vem minns Jönköping nästa vecka? Hur många av de tre miljoner tittarna tänker på i vilken stad scenen står när de ser Anna Book sjunga i tv på lördag kväll? Rätt få skulle jag tro.

Och nu – mot frukostbuffén.

PS. Bilden är tagen 06.45, och Vättern ligger i bildens högra kant. Själv vaknade jag halv sex och kunde omöjligt somna om. Typiskt. DS.

5 reaktioner till “En mellanstor blir lagom, tack”

  1. Kanske kommer publiken att minnas Jönköping som orten där Addis Black Widow, en av Sveriges erkänt sämsta live-akter, tilläts sjunga själva. Inför publik. Och dessutom har de ju tinat upp Tommy Nilsson ur frysen. Frisyren verkar ha klarat sig intakt. Jag tror att det kommer att bli några minnesvärda festivalomgångar.

  2. Grattis, Josefine, till att du knep kommentar #500 på Dannybloggen med en så otäckt insiktsfull utläggning om vad vi har att vänta av mediesverige de närmaste veckorna. Ska josefine.typepad.com bli schlagerbloggen?

  3. Nu ser jag att det var det femhundrade inlägget, medan kommentarerna ligger på en helt annan nivå. Om räkneverket ens är korrekt.

  4. Räkneverket är inte korrekt, ibland hoppar den över några nummer när man publicerar, varför förstår jag dock inte.

  5. Förtydligande: Uppsala är inte Sveriges fjärde största stad, utan Sveriges största småstad. Den har inget med mellanstor eller någon annan storlek att göra.

Kommentarer är stängda.