En fanboys syn på saken

Okej, några iPadreflektioner:

• Det slår aldrig fel, människor får för sig helt bisarra grejer när det kommer till Apples keynotes. Att följa livefeeden #applevaka via Twingly var häpnadsväckande. Efter fem minuter började människor skrika #fail!!!, trots att den produkt som Steve Jobs presenterade på scenen aldrig haft någon som helst motsvarighet i den verkliga världen. Men det är ju bara en stor iPhone!!! var det vanligaste utropet. För det första var det knappast sant, och för det andra – hur hade ni föreställt er den? Och när människor i slutet började få slut på #fail-argument och desperat började hojta om att de hade förväntat sig 4G-uppkoppling, ja då förvandlades diskussionen till rent löje. 3G-nätet är inte ens färdigbyggt i USA och det finns inga fungerande 4G-abonnemang igång kommersiellt ännu i hela världen – oavsett vad Telia försöker hävda – varför skulle de då bygga in det i den? Ge er.

• En annan sak folk skrek efter var iPhone OS 4.0. Varför skulle de presentera det samtidigt? Varför skulle de riskera att folk pratade om något annat än enbart iPaden? När de presenterar det nya operativsystemet om sisådär en månad får de ju gratis publicitet igen. De är väl inte korkade, heller.

• Som vanligt kommer bedömare och ”experter” att döma ut den här produkten, precis som de dömde ut iPoden när den kom, precis som när de dömde ut iPhonen när den kom. Den erbjuder inget revolutionerande kommer de att säga, och stirra sig blinda på de tekniska specifikationerna. Och som vanligt kommer de att ha tokfel, eftersom Apple aldrig har fokuserat på att ha coola specar i räta kolumner. Det handlar om att sälja en oslagbar användarupplevelse, att leverera en helhetsprodukt genomtänkt från A till Ö både fram- och baklänges. Då spelar det ingen roll att iPhonen har rätt undermålig prestanda och en kamera som het hösten 2006 – iPhonens styrka är att den gör det mobila livet tio gånger mer njutbart än någon annan telefontillverkare kan erbjuda. Och det lär iPad göra också. Den kommer med iTunes store, med allt vad det innebär. Den kommer med App store, med allt vad det innebär. Ingen annan har något som ens kommer i närheten.

ipaden

• 499 dollar för 16 gb-modellen. 499 dollar för en maskin som klarar i princip allt en dator kan göra. Det är bara tio dollar dyrare än Kindle DX, som i jämförelse är en totalt obrukbar tegelsten. Amazon gråter sig till sömns i kväll, Kindlen är officiellt stendöd.

• Och när jag ändå är inne på e-böcker. E-boksbutiken iBooks. Åh, vilken hyllning till en finfin gammal Appledator. Ska bli spännande att se när och om svenska bokförlag tillåts komma in i butiken. Det är ju inte helt säkert, med tanke på att det ännu inte finns någon dedikerad svensk ljudboksbutik i iTunes (ett fåtal svenskspråkiga titlar finns dock att köpa). Men det borde komma.

• Som väntat kommer iPad till Sverige i sommar. Jag kommer nog för första gången någonsin att ställa mig i förstadagskö för en Appleprodukt, 829 dollars-modellen på 64 gb med 3G blir min melodi.

• Vikt 680 gram. Tjocklek 13 millimeter på det bredaste stället. Nuff said.

Twit-gurun Leo Laporte några minuter efter presentationen: You gotta hold it to believe it. Jag skulle nog hävda att Steve Jobs har gjort det igen.

——

Uppdatering: Anders Mildners snabbanalys hos Svenska Dagbladet är klok och sansad.

11 reaktioner till “En fanboys syn på saken”

 1. Jag håller med om mycket av det du skriver. Faktumet att peksmärm är beroendeframkallande i kombination med vikten tror jag kommer föra iPaden till en framgångssaga.

  Det jag undrar nu är främst hur det blir med multitasking.

 2. Jag är tveksam till om folk kommer döma ut plattan. Apple har skapat sig ett helt annat track record idag jämfört med när ipoden kom. Minns lanseringen av iPhone. Den röstades fram som världens bästa telefon innan den släpptes i handeln.

  Däremot kan ipaden nog vara svårplacerad. För den är ju onekligen mycket mer än en läsplatta (mina tankar på kulturekonomi.se).

 3. Viggo: Verkar inte vara någon multitasking ännu. Men jag tror att det kan komma och ändras innan iPaden ges ut. Som sagt, ännu är ju inte ett ord sagt om iPhone OS 4.0, det är ju möjligt att det kommer en hel del nyheter även i den riktningen när det presenteras.

  Tobias: Precis saxat ur DN:s artikel om iPad: Enligt de första uttalanden som nu kommer från experter är Apples Ipad dock inte någon digital revolution; inga stora nyheter har egentligen presenterats, menar de flesta bedömare.

 4. Jag blev nog mest fascinerad när jag såg tangentbords-peripheral: då insåg jag att iPad må i sig själv vara en produkt som delvis letar efter sin användarnytta men i den delen finns framtidens dator. Skulle säga att netbook-tillverkare också gråter en smula: det här är det nya datortänkandet på många sätt.

 5. Hade gärna haft en kamera på den så att man kunde köra sina Skype-samtal i soffan med den snygga plattan i knät i stället för sin repade, nerknackade MacBook. Jag kan se det framför mig, hur det skulle se ut. Det är precis så framtiden såg ut när jag var liten. Fortfarande tydligen.

 6. jag säger bara en sak.. var e PHOTOSHOP????.. adobe får göra photoshop till den…

 7. Paul: Håller med. Avsaknaden av webbkamera är den stora bristen. Lär ju komma i andra versionen dock, annars är det något som är riktigt knasigt.

 8. Kan ni inte snacka lite om den i nån Djtv.

  För 2295kr så skulle jag kunna köpa den utan att egentligen veta vad jag ska ha den till. I Sverige kommer den väl blir dyrare än i USA så i nån kö kommer jag nog inte stå i. Kommer det en ny iphone så kommer jag nog köa för den.

  – Många säger den är snabb, det lovar ju gott, finns inget värre än långsamma prylar och får man då sätta hänerna i nåt som är snabbt så känns det som rena drömmen.

  – Tror det är en härlig känsla att surfa med den iom att det är touch, visserligen är det ungefär samma som på en iphone men den större skärmen gör nog en hel del.

  – Undra hur bekväm att skriva och blogga med. Blir ju aldrig samma känsa när det inte finns riktiga tangenter.

  – Märker också att många klagar på att den inte har multitask, och i viss mån flash (vilket för mig är helt ointressant). Frågan man ställer sig är ju om begränsningen av multitsk är ett stort hinder.

  – Webbkamera är för mig rätt ointressant, skulle vara för skyle eller nåt i så fall, annars det jag inte större behov av det.

Kommentarer är stängda.