Daisy någon?

Alltså, är det någon som har koll på hur det funkar med såna här Daisy-skivor? Får vem som helst låna dem? Jag har sett på nätet att min roman finns att låna i det här formatet på en del bibliotek, bland annat på Talboks- och punktskriftsbiblioteket i Stockholm, men jag har ingen aning om hur det funkar. Vore ju tufft att höra hur det låter. Har för mig att jag vid något tillfälle sett att man måste vara synskadad för att få låna. Stämmer det tro?

För övrigt har jag, i ett kombinerat utslag av tristess och sysslolöshet, gått igenom hela Sverigekatalogen på bibliotek.se och räknat ut att min bok (i inbunden form) finns på 131 svenska bibliotek. Hur det ser ut med antalet exemplar förtäljer inte historien, men de flesta har väl bara ett ex per bibliotek antar jag. Pocketen finns bara på två. Med tanke på att Sverige rymmer 290 kommuner och varje kommun väl fortfarande har minst en bibbla, finns det alltså gott om utrymme för bättring. Kom igen nu, köp in fler!

4 reaktioner till “Daisy någon?”

  1. Daisy-skivor och talböcker är material som är speciellt inläsda för hörsel-och synskadade, tydligen ska de va lite annorlunda än vanliga ljudböcker, och har ett annat tempo och så, om jag fattat saken rätt!

  2. Fick du inte ett brev från dem din slarvpelle! Det fick jag och där fanns all info, tyvärr har jag glömt exakt vad de skrev och slarvat bort brevet. Men din frågeställning fanns med, det är jag säker på. Tror mig minnas att alla inte kunde låna, men att det fanns nån special-deal för upphovsmän. Rota i pappershögarna my dear danny.

  3. Miri: Tack för infon!

    Och käre Gunnar, jag lovar och svär, jag har inte fått något brev från dem… Jag är uppenbarligen bojkottad!

  4. Talböcker är till skillnad från ljudböcker inte sekundäranvändning (dvs de räknas inte som en ny upplaga e d) utan är helt enkelt en ljudversionen av boken. De finns bara på bibliotek och eftersom du som författare egentligen inte får nåt extra betalt för dem så får de av upphovsrättsliga skäl endast lånas av dem som av nån anledning inte kan läsa. Om du förstår vad jag menar … Men om du går och ber snällt på biblioteket kan du nog få låna den eftersom det faktiskt är DIN bok. Men då måste du ju ha en DAISY-spelare också förstås … Fråga om den finns på cd eller kassett – det är inte alls omöjligt!

Kommentarer är stängda.