Blue Monday

Det är väldigt blått i Stockholm i dag. Jag tänker inte orda särskilt mycket om det, det är som det är och det ska väl om inte annat åtminstone bli lite fascinerande att se hur det går.

Däremot måste jag erkänna att jag tycker att det är rasande spännande med valvakor. Inte nödvändigtvis för väntandet på resultatet, utan först och främst för det totala frossandet i siffror och tabeller och jämförelser och spådomar och hej och hå. För det måste ju vara så att för Sören Holmberg kommer bara julafton en gång vart fjärde år. Karln lever ju för sin valstatistik, och jag tycker det är underbart när de börjar vända ut och in på siffror. Och jag var inte sämre jag, jag satt och tryckte på uppdateraknappen var trettionde sekund med webbläsaren riktad mot valsajten, och frossade i siffror för olika distrikt, kretsar, kommuner och fan och hans moster. Visste ni till exempel att moderaterna bara fick två röster i kommunalvalet i Ragunda? Och att vänsterpartiet fick över 58 procent av de kommunala rösterna i Fagersta?

Jag gick också in och granskade min egen politiska historia. Eller nej, inte min egen personliga, men jag ville kolla hur det såg ut i de fyra olika valdistrikt jag bott i under mina fyra riksdagsval. Min tes innan jag kollade var att jag har flyttat in i ett allt blåare område för varje val som gått, men det visade sig inte stämma, området runt Gullmarsplan, där jag bodde 2002, är uppenbarligen rödare än centrala Uppsala, där jag bodde 1998. Jag har dock aldrig bott i ett blåare community än nu, så här röstade valdistriktet Gustav Vasa 4, SÖ (i riksdagsvalet):

valdistrikt.jpg

Valdeltagandet i mitt distrikt hamnade dessutom några tiondels procent under riksgenomsnittet – 80,1 mot hela landets 80,4. Skäms på er Vasastadsbor!

För övrigt är jag hängigare i dag igen, och har således stannat hemma från jobbet för fjärde dagen i följd. Jag skulle inte ha promenerat så hårt i helgen. Blue Monday som sagt.

3 reaktioner till “Blue Monday”

 1. Det där var ju hur spännande som helst, bra med det länktipset! Jag känner mig som en Sören-wannabe nu.
  Jag kunde se att min valkrets hoppat upp från ett valdeltagande på ca 50% förra valet (gissa vilken sorts förort jag bor i) till hela 62% detta val. Och det kändes redan innan som att det var mycket mer valarbetare och kampanjer här ute. Har tydligen burit frukt.
  Däremot blev det samma resultat som i förra valet, sossarna och vänstern vann. Inte heller förvånande just här med tanke på befolkningen. Men runtomkring mig/oss är det bara blått blått blått vart man än spanar.

  Det här valet var ren och skär ångest. Jag vet inte om jag gillar eller inte gillar resultatet, och jag vet inte, än, om jag röstade rätt.

 2. Åh, en till som är besatt av valstatistik. Kanske skulle börja jobba med nyhetsgrafik istället? I min valkrets, Högalid 5, hade valdeltagandet ökat med nästan fyra procent sedan 2002. I komunen jag är född röstar över 50 % på sossarna, samma ”gubbe” har styrt och ställt i alla år, sen jag föddes typ. Blev det nån ny 3g-telefon i helgen?

 3. Ja, visst är det roligt med statistik! Man kan gå igång hur mycket som helst om man börjar grotta ner sig.

  Jessica: Den vattensjuka telefonen verkade för ett ögonblick (likt mig själv) repa sig och funka jättebra, men sen kajkade den (liksom jag själv) ur igen, så det blev till sist en ny röd och fin Sony Ericsson K610i.

Kommentarer är stängda.