Är du lönsam lille vän?

Johanna skriver over at Bokhora om ett samtal vi förde i går kväll om avsaknaden av aktuella kulturbeefar. Kulturkonservatismbråket har nästan passerat mig obemärkt förbi, kanske är det för abstrakt, mitt intellekt kräver handgripligheter, konkretism, ja jag vet inte det har hur som helst inte lockat mig.

Men Peter touchar vid ämnet i ett fint inlägg, och jag tänker att det är konstigt att uttalandena av Akademibokhandelns nye vd Ulf Lindstrand i senaste numret av Svensk Bokhandel – ett konkret exempel på ungefär samma ämne som Peters – inte skapat större kulturell ytkrusning. Vi rewritade en notis när tidningen kom, Kulturnyheterna likaså, men ingen har – förutom SvB:s chefredaktör Lasse Winkler i en ledare, mig veterligen bemött den rätt radikala kursändringen med en debatterande ton.

Jag får väl dra åtminstone ett ministrå till den tomma stacken:

Sveriges största bokhandelskedja tänker förnya sitt koncept. Mindre akademi och mer bokhandel är ett uttalande i intervjun. Färre titlar i butikerna ett annat, vi har inget utrymme för olönsamma butiker eller böcker är kronan på verket.

Visst, klart jag förstår att Akademibokhandeln är i branschen för att tjäna pengar. Men ändå. Är du inte lönsam får du inte finnas. Åtminstone inte här. Så drivs kunderna som söker något mer än topplistan ännu längre ut på nätet. Kvar står bokhandlarna med ett landsomfattande nät av butiker förvillande lika bokavdelningen på närmaste Ica Kvantum.

——

Uppdatering: Vafalls, det här var visst dagen då debatten skulle tas trots allt. Annina Rabe har precis postat en text i ämnet hos Shampoo rising.

En kommentar till “Är du lönsam lille vän?”

Kommentarer är stängda.