Man älskar internet, som sagt.

Det är ju sånt här som är så makalöst fint. Först väcker Johanna frågan om vad som händer när allt skapat blir tillgängligt för alla, sedan fyller Fredrik på med mer från sitt perspektiv, och nu lägger Josefine till sina slutsatser, och det från ett lite mer analogt håll. Det sista är inte minst viktigt, med tanke på att många andra som ofta pratar och tänker om de här grejerna gärna tenderar att vara lite … tekniknördiga och nätinsnöade.

Ja, jag såg mig själv i spegeln när jag skrev det här.

——

Själv kommenterade jag så här hos Bokhora i ämnet. Man bör alltså helst ha läst Johannas text först:

Ett problem som nog bidrog till att 88 procent av Bokhoras läsare var skeptiska till den digitala boken tror jag har att göra med läsplattorna av i dag. Även om de tagit stora steg framåt de senaste åren, så har jag svårt att se hur dagens prylar ska kunna älskas av fler än de som gillar att hålla på med teknik. Men jag tror samtidigt att utvecklingen även här kommer att börja gå väldigt fort nu. De läsplattor vi ser i dag är med all sannolikhet helt väsensskilda från de som finns om sju-åtta år, vilket kommer att förändra sättet vi upplever digitala böcker på fullständigt. Vad är det egentligen som säger att det ens kommer att vara en platta som man läser texten på? Kanske ser framtidens ”läsplatta” ut som en riktig bok med bläddringsbara sidor som texten ”trycks” på, för att förhöja bokkänslan?

Det finns dock en viktig skillnad mellan hur man konsumerar musik och litteratur, som jag tror verkar till den fysiska bokens fördel när det kommer till hur länge den överlever. Cd-skivan (eller dvd-skivan när det gäller film) är ju egentligen inte mer än ett förvaringskärl – för våra öron spelar det ingen roll om musiken konsumeras från en fysisk skiva eller en mp3-fil i datorn. Med böcker förhåller det sig annorlunda, eftersom själva produkten används aktivt i konsumerandet, du måste rent fysiskt använda boken för att kunna ta till dig innehållet. Det kanske låter lite flummigt, men jag tror det är en viktig skillnad som gör att tröskeln till böcker i digitalt format blir så mycket större.

2 reaktioner till “Man älskar internet, som sagt.”

Kommentarer är stängda.