Under belägring

UPPDATERAT.

Natten till i går förekom det kraftiga kravaller här i Friedrichshain, till följd av att ett av områdets ockuperade hus tömts på ockupanter av polisen på ett hårdfört sätt under onsdagen. Runt 80 ungdomar greps, och ett 60-tal poliser skadades i bråken, med rätt omfattande skadegörelse som följd. Johanna Paues har några bilder från morgonen då tömningen skulle genomföras, och engelskspråkiga The Local har mer om omständigheterna kring de nattliga kravallerna och efterspelet.

Hur som helst. Nu på fredagseftermiddagen har läget trappats upp igen. När vi kom hem vid 16-tiden var vårt gathörn vid Boxhagener Straße/Holteistraße invaderat av ett drygt tiotal piketbussar, och ett femtiotal poliser stod uppradade längs gatorna. Snett emot vårt kvarter ligger nämligen ett annat ockuperat hus där invånarna verkar ha planerat fest, entrén till gården är prydd med ballonger och ur högtalare i fönstren brassas ”Internationalen” ut på full volym. Några av ockupanterna hade omringats av ett tiotal poliser utanför närbutiken i vårt gathörn, och samtidigt som vi passerade slet sig en av ungdomarna loss och sprang för glatta livet iväg från polisringen, vilket ledde till ett visst tumult. Polisen gjorde dock inga större försök att följa efter honom.

Jag var sugen på att ta lite bilder nere på gatan, men polisernas väldigt bistra miner gjorde att jag väntade tills jag kom upp i lägenheten och kunde gå ut på balkongen istället. Tyvärr syns inte gathörnet där poliserna står och trycker, några kan dock skymtas borta vid den ballongprydda entrén till ockupanternas gård.

Om ett par timmar ska vi iväg till familjen Paues/Darlington på middag. Får väl se hur läget nere på gatan är då.

——

Ockupanterna är för övrigt rätt moderna av sig. Några av de mer kända ockuperade husen har egna hemsidor, däribland Rigaer 94 här i Friedrichshain och Köpi i Mitte.

UPPDATERING: Nej, när vi kom ut strax före halv sju på kvällen hade piketbussarna åkt och allt var frid och fröjd. Mycket väsen för ingenting, helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *