”Twilight” kontra ”Quantum of solace”

Alltså nu bara spekulerar jag men:

Nya Bondfilmen ”Quantum of solace” fick för några veckor sedan 15-årsgräns av Statens biografbyrå. Filmbolaget överklagade till kammarrätten och fick rätt, åldersgränsen sänktes till elva strax innan premiären.

Stephenie Meyer-filmatiseringen ”Twilight” fick 15-årsgräns av Statens biografbyrå. Filmbolaget överklagade till kammarrätten och fick i dag avslag, åldersgränsen kvarstår.

Biografbyrån skrev i sin 15-årsmotivering för Bond att filmen innehöll ”ett stort antal blodiga nedskjutningar varav några med ren avrättningskaraktär. Våldsamma slagsmål med knivskärningar, en man som huggs med glasskärvor i ben och rygg samt man som huggs med yxa i foten”.

Biografbyrån skrev i sin 15-årsmotivering för ”Twilight” att filmen bland annat innehåller scener där ”vampyr misshandlar och torterar kvinna, mycket våldsamt slagsmål, kvinna drar spegelskärva ur sitt ben, vampyr eldas upp”.

I fallet med James Bond menade Kammarrätten att våldet i Bondfilmen var så uppenbart orealistiskt att ingen kunde ta skada av det. ”Varken längden eller intensiteten av dessa avsnitt kan anses vålla barn i åldersgränsen elva till femton år psykisk skada” skrev Kammarrätten och ändrade Biografbyråns beslut.

Men av ”Twilight” – som bygger på den första delen i en ungdomsboksserie – kan alltså kidsen ta skada menar Kammarrätten, och ändrar inte ursprungsbeslutet.

Nu till det som stör mig en smula:

”Twilight” riktar sig först och främst till tjejer. Bond riktar sig först och främst till killar. Jag vägrar tro – utan att ha sett ”Twilight” – att den skulle vara mer våldsam än ”Quantum of solace”. Kan det helt enkelt vara så enkelt som att Kammarrätten anser att sköra tonårstjejer inte tål våld lika bra som tuffa tonårskillar, och därför måste skyddas?

——

Uppdatering torsdag: Men de yngre tonårskidsen ger sig inte utan strid.

5 reaktioner till “”Twilight” kontra ”Quantum of solace””

  1. Eller är våld kanske inte lika uppenbart orealistiskt när det handlar om vampyrer istället för hemliga agenter?

    När det gäller diskussionen tonårskillar kontra tonårstjejer vill jag flika in att en 11-årsgräns innebär att filmen också är tillåten från 7 år, för flickor såväl som pojkar, om man kommer i vuxen persons sällskap. 7-10 åringarnas risk för psykisk skada avhandlas dock inte i Kammarrättens citat ovan.

  2. Jag som sett båda kan säga att det är mer våld under de första fem minuterna av Bond än det är i hela Twilight. Typ.

  3. Barns/tonåringars identifikation med karaktärerna i ”Twilight” är nog större än deras identifikation med Bond & Co, vilket nog skulle kunna leda till att ”Twilight” gör större intryck/skada scen för scen.

    Däremot tvivlar jag på att, sett till sin helhet, Bond skulle ha mindre effekt än ”Twilight”. Volymen av våldsamma scener i Bond uppväger i min mening identifikationseffekten i ”Twilight”.

    Dock kan man ju tillägga att en jämförelse av filmer är meningslös. Frågan är ju istället vilken åldersgräns filmen ska ha baserat på riktlinjerna för Biografbyrån. Jag har svårt att se att någon av filmerna i sin helhet vore skadliga för 11-14 åringar. Däremot tror jag ”Twilight” kan vara mer intressant för dem.

Kommentarer är stängda.