Tillbaka till framtiden (4)

De där framtidstidningarna jag skrev om i går har faktiskt kommit till praktisk nytta också. När min roman var färsk på bokdiskarna, och jag mer än något annat hoppades på fina recensioner i rikstidningarna, ringde jag varje kväll till mina vänner på inutredaktionen – jag hade i april 2005 sedan ett år arbetar på kultur/nöje – och krävde att de skulle kolla kultursidorna i morgondagens DN och Svenskan efter recensioner på min bok. Någon recension i Svenskan kom aldrig, men DN recenserade efter några dagar, och jag vill minnas att jag tog cykeln ner till Slussen med andan i halsen för att se vad som stod att läsa efter att min vän Anna meddelat att jodå, här finns allt en recension som ackompanjeras med en bild på en spritflaska.

Det var, som bildvalet väl kan avslöja, inte en särskilt översvallande recension men dock en rätt humoristisk sådan eftersom den med bestämdhet fastslog att jag inspirerats kraftigt av coke-romanen nummer ett – James McInerneys ”Bright lights, big city” när jag skrivit. Att jag inte hade en aning om vad en coke-roman var – eller om det möjligen stod coke novel, jag minns inte – samt trodde att ”Brights lights, big city” endast var en åttiotalsfilm med Michael J Fox (som jag inte sett), hör väl inte hit. Jag tror vidare att spritflaskan, det kan ha varit whisky eller möjligen en Absolutflaska, på ett skämtsamt sätt skulle symbolisera den kritik som i recensionen gjorde gällande att det i boken sades vara väldigt viktigt att hela tiden berätta vad huvudpersonerna drack när de gjorde det samt berätta vart det skedde. Och visst, tanken var ju att skildra ett kaotiskt dygn i två personers liv på ett så realistiskt sätt som möjligt, så jag var helt klart skyldig till anklagelserna som framfördes, yes sir.

Det slår mig att jag faktiskt ytterligare en gång såg in i framtiden när det gällde recensionerna. Jag hade våren 2005 en kompis som jobbade på Expressen, som en dag mejlade och meddelade att en recension av ”Dannyboy” hade lagts in i systemet men att den ännu inte fått ett införandedatum. Ville jag möjligen få den tillsänd mig redan nu och se hur domen utfallit? Tackar som frågar, svarade jag.

Och jo, det var en helt okej sådan.

En kommentar till “Tillbaka till framtiden (4)”

Kommentarer är stängda.