Sved, svedd eller swede?

Det här med namn.

Alltså jag tycker att det är okej när man döper en hockeyarena i Örnsköldsvik till Swedbank Arena. Eller när Brynäs säljer ut sin nya arena till Läkerol i Gävle. Eller när Färjestads hall i Karlstad får namn efter Löfbergs Lila.

Men vad fasiken – är det verkligen stilfullt att döpa landets nationalarena i fotboll efter en bank som har Sveriges fånigaste namn, ett namn som dessutom alltså redan är i bruk i Örnsköldsvik? Och är det någon som vet hur man ska uttala det ordentligt, heter det Svedbank, Sveddbank eller Swedebank? Och ska arenan ha samma hiskeliga logga, som ser ut som att den är gjord av en tolvåring som gått loss i Illustrator – nej förlåt MS Paint – som banken har?

Swedbank betalar lite drygt hundrafemtio miljoner kronor utslaget över sexton år, alltså knappt tio miljoner årligen. Arenan i sig går loss på nästan två miljarder kronor. Visst, det är vanskligt att kalla hundrafemtio miljoner för en droppe i havet, men ändå, hade man inte kunnat strunta i de där pengarna, som uppgår till cirka åtta procent av totalsumman, och döpt arenan till något man inte behöver skämmas för istället?

4 reaktioner till “Sved, svedd eller swede?”

  1. Missa inte finalen, Gevalia spelar mot Läkerol, mkt roligt. Undrar om företagen själva märker självmålet såattsäga…

Kommentarer är stängda.