Storytel lägger till finskt och danskt innehåll i Sverige

Nu har äntligen en funktion dykt upp hos Storytel som jag tjatat mig blå om i flera år – eller ja, jag har i alla fall varit på dem om det två, tre gånger. Nämligen att börja erbjuda material på andra språk än svenska och engelska i tjänsten, eller ännu mer frankt uttryckt och det som varit mitt personliga önskemål:

Att den finskspråkiga utgivningen av Virus även ska finnas tillgänglig på svenska Storytel, och inte bara hos Storytel i Finland. Och sedan ett par dagar tillbaka är det så. Hurra, säger jag!

Det som skett i och med senaste app-uppdateringen är att ett finskspråkigt samt danskspråkigt utbud blivit tillgängligt i tjänsten. Hur det ser ut med utrullning av den här funktionaliteten på ytterligare språk vet jag inte, men det borde väl vara rätt självklart att det står på deras att göra-lista, när Storytel nu ändå har så många marknader och språk som tjänsten är aktiv på – och inte minst har en hel del egenägt material som är utgivet på dessa språk. Bara när det gäller exempelvis Virus så är den översatt till såväl arabiska, turkiska, spanska och ryska, och det finns stora befolkningsgrupper i Sverige som talar åtminstone de tre första av de språken. Att kunna erbjuda ett ljudboksutbud på dessa språk är så klart viktigt i kampen om abonnenter, inte minst framtida sådana när marknaden i övrigt börjar mättas och man får ett ökat behov av att locka kunder i nya marknadssegment – exempelvis kanske bland invandrargrupper som hittills inte tyckt att utbudet varit något för dem så länge det bara funnits böcker på svenska och engelska i tjänsten.

Utbudsmässigt vet jag inte hur det ser ut med de finsk- och danskspråkiga titlarna, men jag utgår ifrån att det är beroende på hur avtalen ser ut med enskilda förlag i de olika länderna. Att en bok finns utgiven på finska hos Storytel i Finland behöver alltså inte per automatik innebära att den nu även finns i den svenska tjänsten (tror jag!), men chansen är i alla fall betydligt större att den finns i båda katalogerna än för ett par dagar sedan.

Att jag brunnit för just den finska utgivningen av Virus beror på att jag bor i en region av Sverige där många har finska som sitt naturliga förstaspråk, särskilt i de äldre generationerna. Och eftersom den svenska utgivningen av Virus hela tiden funnits tillgänglig hos finska Storytel (och även hos norska Storytel) har det känts trist att situationen inte också varit den omvända.

Rent praktiskt fungerar det så att appen – om man uppdaterar till den allra senaste versionen – precis som tidigare har det svenska samt engelskspråkiga utbudet ikryssat som förval, men går man in i appinställningarna kan man lägga till att den även söker i det finsk- samt danskspråkiga utbudet. Vad jag kunnat se fungerar det fint.

Så ni som är sugna på Virus (och snart även Smittad) läst på finska av skådespelerskan Sanna Majuri, in och lyssna här.