Slit och släng. Det är ju bara böcker.

Missförstå mig inte, jag älskar billiga pocketböcker, jag säljer min egen debutroman i pocket här på sajten för 40 kronor inklusive frakt.

Men samtidigt är det viktigt att poängtera att vi i Sverige i en internationell jämförelse har lagt våra pocketpriser på en unikt låg nivå. Oavsett hur medvetet det har skett, så har den svenska bokbranschen valt/accepterat att böcker i billighetsutgåva inte ska kosta mer än 40 kronor om man köper dem via nätbokhandeln, eller runt 70-75 kronor i butik. Mig veterligen saknar det motstycke.

I går var vi i Tornio på köpcentret Rajalla/På gränsen, som bokstavligt talat ligger vid gränsen mellan Sverige och Finland. Köpcentret är dock placerat i Finland, och finska priser gäller. Jag gick in på bokhandeln, som jag tyvärr inte minns vad den hette, och kikade runt lite. Pocketpriserna på de titlar jag tittade på låg mellan 9,25 euro och 12,25 euro. ”Miehet jotka vihaavat naisia”, i Sverige mer känd som ”Män som hatar kvinnor”, kostade 11,25 euro, vilket med nuvarande växelkurs är ganska exakt 100 kronor. Faktum var att den importerade engelska utgåvan ”The girl with the dragon tattoo” var en smula billigare, den såldes för 10,25 euro. Och prisbilden var densamma på andra titlar jag tittade på, det diffade någon euro hit och dit.

Innebär det här att man i Finland säljer betydligt mindre böcker? Tveksamt. Betyder det att man värderar litteratur högre? Kanske.

Hur som helst är det ett intressant faktum och jag antar att de svenska bokförlagen är rätt avundsjuka.

11 reaktioner till “Slit och släng. Det är ju bara böcker.”

 1. De finska pocketarna är verkligen dyra här, de svenska rör sig kring 6,90-8,50 euro. Engelska pocketar från 10,90 uppåt. Svenska pocketar på Adlibris kostar från 3,90 uppåt.

 2. Jag måste nog säga att jag inte har något emot att betala 10-12 euro för en pocket som har bättre och tjockare papper än de billiga varianterna. T.ex. köpte jag för några år sedan Nabokovs Lolita i en av Penguins pocketvarianter (ISBN 9780141023496). Pappret är tjockt och bastant, omslaget är snyggt och simpelt — och det är helt enkelt en av mina favoritböcker när det gäller just utseende och känsla. Tror att jag betalade 11 eller 12 euro för den. Har inte ångrat mig hittills, och jag vet att den här boken står sig i 15 år, just pga. kvaliteten på pappret. Är det ngn. form av tryckta böcker jag ogillar, är det billiga pocketar som har astunt och sunkigt papper. Pappret gulnar, sidorna rivs lätt sönder, INGEN vill ha dem i andra hand. Nej, då betalar jag hellre fem euro extra för en bok som kan stå i hyllan utan att gå sönder bara man tittar på den.

  Vet inte om man här i Finland värderar litteraturen högre än i Svealand, tror nog inte det, men kanske man tänker sig att en bok ska hålla sig i bra skick lite längre än bara någon månad. Kanske pappersindustrins starka rötter i landet gör att man har satsat lite mer på papperskvaliteten än man har gjort i Sverige. Who knows.

 3. Själv förstår jag inte det där människor säger om att pocketböcker har så¨dålig kvalitet. Visst, någon gammal pocket har kanske lite gulnade sidor men jag har aldrig varit med om att sidorna lossnar! Nej, jag vill gärna ha förmånliga pocketar, grejen med dem är ju att de ska vara billiga (och lätta att bära omkring på)

 4. Nja, inte så att sidorna lossnar, men så att de är så tunna att de rivs av. Och jag menar, det är ju ett faktum att tunnare papper (i böcker, obs.) har sämre kvalitet än tjockare och mer styvt papper. Kallar man det sedan för dålig kvalitet eller sämre kvalitet är kanske det samma.

  Och min Lolita är ju lika lätt att bära omkring som vilken billig pocket som helst 🙂

  Det som jag är nyfiken på är ifall det faktiskt finns en (markant eller märkbar) skillnad i de summor som de finska förlagen tjänar på pocketförsäljning jämfört med de svenska förlagen. — Syftar nu alltså på Daniels ord: ”[J]ag antar att de svenska bokförlagen är rätt avundsjuka.”

 5. Jag har inte heller någon direkt erfarenhet av att pocketböcker är jättedåliga i kvaliteten, men visst, det är klart att bättre kvalitet är att föredra om inte prisskillnaden är stor.

  Men samtidigt är det viktigt att hålla isär begreppen. ”Lolita”-utgåvan som du hänvisar till är ingen regelrätt pocket Mathias, utan snarare en så kallad ”trade paperback”, vilket är ett vanligt format i anglosaxiska länder, men som knappt ens existerar i Sverige. Det vi kallar pocket är det som på engelska kallas ”mass-market paperback”.

  Trade paperback är ett intressant format, med riktpris ungefär mitt emellan hard cover och mass-market paperback. Trade paperback är väl att jämföra med det vi i Sverige kallar ”mjuka pärmar” eller ibland ”danskt band” eller liknande, det finns inget riktigt väletablerat ord. Tyvärr sätter svenska förlag oftast inbundna priser på de här utgåvorna eftersom de oftast ges ut som förstautgåva, vilket ökar förvirringen. Jag gav ju ut ”Vi har redan sagt hej då” i det här formatet direkt, och hade en del problem när jag skulle bestämma vad jag skulle kalla den. Till sist skrev jag ”originalutgåva i mjukband” i min webbshop.

 6. Finnar kanske har mindre händer?
  Eller så säljs kanske färre böcker?

  > Innebär det här att man i Finland säljer betydligt mindre böcker?

 7. Har hänt mig fler än två eller tre gånger att pocketsidor har fått en reva i ena hörnet då jag ska vända blad. Men kanske det här är mitt problem mer än ett generellt problem.

  (Hahaa, nu sitter min son, 8 år, bredvid mig här i soffan och läser det jag skriver, och han inflikar en kommentar: ”Jåå, de händer åt mig också ibland att då jag ska vända på bladet, så går det sönder lite.” Där ser man. I’m not alone!)

  Ok, trade paperbacks, jo, har nog sett det begreppet här och där, men aldrig kopplat det till en specifik form av pocket. Synd att det inte görs mer av den varianten här i Norden, jag skulle mer än gärna betala lite extra för det.

 8. Själv läser jag just i denna minut en inbunden bok med sämsta sortens pocketpapper i inlagan – något värre vet jag banne mig inte.

 9. Slänga böcker? Hos mig finns nästan bara pocketböcker. För mig är läsupplevelsen viktigare än vilket papper boken har. Med pocket får jag mer läsupplevelse för pengarna. Upplever sällan kvalitetsproblem nu för tiden. Då är det värre med billiga inbundna på rean som gulnar och faller isär.

  Jag skäms inte över att min bokhylla nästan bara består av pocket har hellre en välfylld hylla en en som gapar tom pga att jag inte har råd att köpa massor med böcker. Men tycker det är tråkigt att pocket ses som slit och släng. Man slänger inte böcker! Fast jag vet att många gör det och frågan är om de hade gjort det om böckerna var lite dyrare, eller hade de personerna inte köpt böcker då? Varför väljer man att slänga en bok istället för att ge bort den/skänka till ex röda korset.

  Själv är jag glad att allt fler ungdoms/barnböcker kommer i pocket. Har en 9-åring som slukar böcker och skulle inte ha råd att köpa böcker till honom i den takten. Visst finns det ett bibliotek men då är det någon annan som bestämmer när man skall läsa och i vilken takt plus att det inte är så populärt att man ätit knäckemackor över boken.

  Hur ser löneläget ut i Finland, övriga priser? Som halvfinne borde jag väl ha koll men har tyvärr inte bara tappat språket utan även kontakten med landet. Skulle finnarna läsa mer om priserna sänktes? Är de ett läsande folk? Finns pocket att köpa precis överallt som här i Sverige?

 10. Beatrice: Jag skulle heller aldrig få för mig att slänga en pocketbok, jag älskar pocketböcker och det har till och med hänt att jag köpt böcker i pocket trots att jag redan äger dem i inbundet, om jag inte har hunnit läsa dem, eftersom det är så mycket behändigare att läsa pocketböcker. Men att många ser pocketböcker som slit-och-släng och något man i stressat läge köper på tågstationen och sedan lämnar kvar när resan är slut eftersom den ändå inte kostar mer (eller till och med mindre) än ett månadsmagasin, är ett faktum.

  Inlägget handlar egentligen inte om Sverige-Finland, utan om Sverige-resten av världen. Den svenska pocketmarknaden är unik till sitt prisläge (och omfång, skulle jag tro). Jag vill minnas en artikel för något år sedan, minns tyvärr inte riktigt var, där en europeisk förlagsperson uttalade sig om den svenska bokmarknaden, och betecknade svenskarnas prissättning på pocketböcker som rent vansinne.

Kommentarer är stängda.