SL och trådlösheten

Det går uppenbarligen inte att finna någon rak linje i mitt tänkande. I ett tidigare inlägg har jag uttryckt mig syrligt och surt om hur dåligt uppkopplat Stockholm är, att jag hyser romantiska tankar om att sitta på fik och surfa trådlöst gratis och att jag inte lyckas göra det eftersom vi lever i ett trådlöst u-land. Nu skriver DN (och även Svd) att SL ska införa trådlöst internet i kollektivtrafiken, och jag väljer att bli sur på det också. Det kanske borde vara skottpengar på mig.

Men allvarligt talat, vem fasiken vill slita upp sin laptop på ett tunnelbanetåg och surfa loss? Nu promenerar jag i och för sig oftast till jobbet men jag har väldigt svårt att se att det finns någon större efterfrågan på att plocka fram sin Powerbook mellan Odenplan och Slussen. Visserligen står det i artikeln att det i första skedet ska satsas på knytpunkter där mycket folk är i rörelse och SL-mannen nämner Gullmarsplan som exempel – men allvarligt, jag har bott där och det är inte det ställe jag skulle vilja sitta och slösurfa på medan jag väntar på tåget. Andra knytpunkter jag kan komma på är Slussen och Centralen, kanske även Fridhemsplan och Alvik. Mysfaktorn är väl inte så där skyhög direkt. Snälla SL – kan ni inte lägga pengarna på något bättre istället? Är det trådlöst internet den planerade höjningen av månadskortspriset ska gå till?

Det står även att det ska gå att koppla upp sig i bussar. Que? Paraboler på samtliga bussar framöver?

Uppdatering: Jag kanske borde förtydliga mig lite. I teorin tycker jag att hela jädra Stockholm borde bli ett stort trådlöst nät, jag älskar tanken på att ständigt ha med mig min dator och kunna koppla upp mig överallt hela tiden. Jag kan också se det som självklart att man borde kunna koppla upp sig på pendeltåg, där man ofta reser lite längre. Men just i tunnelbanan – för att inte tala om på bussar – där det är trångt, ofta överbefolkat, ryckigt och lite småjäkligt – nja, jag passar nog.

15 reaktioner till “SL och trådlösheten”

 1. ”vem fasiken vill slita upp sin laptop på ett tunnelbanetåg och surfa loss? ”

  Svar:
  Alla de som tar med sig jobbet hem och har en längre restid.
  Alla de som letar efter kärleken på dejtingsiter.
  Alla de som behöver svara på viktiga mail.
  Alla som surfar på alla andra offentliga platser.

  Sedan om det är ekonomiskt försvarbart med tanke på att de ska höja taxan IGEN (!) är en annan sak.

 2. Men vill folk verkligen Spraydatesurfa på ett överfullt tunnelbanetåg?

  Men jag förstår din poäng, och jag var nog lite otydlig i vad jag menade (lunchbloggning är väl inte optimalt för tankeverksamheten). Jag uppdaterar lite.

 3. Alla kan inte bo tre steg från Odenplan. Bor man i (till exempel) Akalla och har en timmes restid till jobbet (och en timmes restid hem) så kan det säkert vara helt underbart om man iaf kan göra lite jobb på vägen;)

  Och sen förstår jag inte varför det klagas så mycket på SL-kortspriset. Hur många drinkar får man för 600 kronor? Och köper man ett kort får man åka obegränsat hur ofta och långst som helst, typ. Jämför till exempel med kostnaderna för att ha bil.

  Höjningarna då? Tja, vad får man för några tior? Knappt en kopp kaffe.

 4. Jag håller helt med dig om SL-priset i princip. Med tanke på hur otroligt mycket kollektivtrafik man får för de där 600 kronorna per månad har ju Stockholm helt klart landets bästa priserbjudande. Däremot tycker jag att det är otroligt konstigt att de aldrig lyckas få ordning på pendeltågstrafiken. Nu drabbas jag ju som privilegierad innerstadsbo, levandes i min lilla bubbla, väldigt sällan av de här problemen, men ändå.

 5. Ja, ibland kan det nog vara en idé att se utanför sin egen lilla bubbla:) Speciellt när det gäller saker som berör sååå många andra än en själv. Men folk verkar ha lättare att hitta nåt negativt i allt än att se positivt.

 6. Om ett par år kommer du kanske att se tillbaka på detta inlägg på samma sätt som din sms-krönika från uppsala, när alla (inklusive danny computer boy) kommer att kräva uppkoppling överallt 24/7.

 7. Gunnar: Den risken är helt klart högst verklig. Jag blir ju redan kallsvettig när nätet går ner i fem minuter hemma.

 8. Tycker precis som du. Vari ligger nödvändigheten för SL med trådlöst i kollektivtrafiken? Jag menar, det finns en HEL DEL annat de kan förbättra istället. Men ja, ett trådlöst stockholm har jag önskat längre. Bara att slå sig ned där det passar och surfa loss.

  Yeah

 9. Jag förvånade också mig själv med att bli sur när jag läste om det här i morse. Och sen tänkte jag Är det ok att vara bakåtsträvande surkärring ibland? Ja, faktiskt! och fortsatte att ondgöra mig. Det tycks ju som att prio ett borde vara att fixa så att de stackars tågen fungerar i svenskt klimat, och inte att fjanta på med mobilfria zoner (får man sms:a där?) och trådlöst internet (vågar man flasha laptopen på kvällen?). Det kanske är dags att skriva en sån där Insändare. Well well.

 10. daniel, finns det nåt du faktiskt gillar, förutom psb dårå…? alla filmer som hyllas dissar du, alla förslag som ska föreställa framåtanda trampar du på och jag tror faktiskt att det helt enkelt bor en liten notorisk nejsägare i dig, AV REN PRINCIP. att inte vara som alla andra, men på ett trevligt sätt så ingen blir allt för upprörd.

  hälsningar,
  Zoe Freud

 11. Karin: Ah, du har ju helt rätt, lustigt att man inte längre får prata i mobilen men att man ska få surfa hur man vill. Undrar om man kommer att tillåtas prata i ip-telefonen på datorn på tunnelbanan…

  Zoe: Hm, hur svarar man nej till att vara en nejsägare? Genom att säga ja? Men nej, jag är ingen notorisk nejsägare, jag tror mer att det beror på att det inte är lika roligt att skriva om saker jag gillar. Det är skojigare att vara lättsamt raljant. Men bara för sakens skull tänker jag skriva ett inlägg om något modernt som jag gillar. Snart. Måste bara komma på något först.

 12. Ja dom trådlösa världen….. får man skratta åt det där ??? : ) Jag håller med dej Daniel. / Nina

 13. Igår, när jag i rusningstrafiken stod inklämd mellan en svettig gubbe och en argsint tonåring kände jag verkligen för att smälla upp min laptop och surfa lite. Det vore, om inget annat, fruktansvärt kul att se hur folk reagerat. Nåväl. Kan de inte införa trådlöst på pendeltågen men inte på T-banan? Hrm. Aldrig är man nöjd.

 14. Hej bakåtsträvaren. Eh… Du stör ju ingen annan med ditt surfande på samma sätt som när du snackar i telefonen. Och jag tror som Gunnar:)

 15. Men det här med t-baneförbudet mot prat i mobileo väcker ju ändå en del intressanta frågor här. Om man kan koppla upp sig relativt stabilt i tunnelbanan så kommer man att kunna röst- och videochatta samt skajpa (Skypea?) utan problem. Det får man väl troligen inte heller då antar jag. Vidare så borde det inte vara orimligt att man inför ett förbud mot att smattra för hårt på tangenterna när man surfar och mejlar i offentliga miljöer, datortangentbord låter ju mycket mer än mobiltangenter när man trycker på dem, och gud vet att en del gör det till en konst att smattra på allt vad de orkar. Det kommer att behövas nya förbudsskyltar innan det här är klart.

Kommentarer är stängda.