Skötbordet och jag

När vi vaknade i morse – eller ja, när Tage väckte oss i morse – fanns inget vatten i lägenheten, det pustade och fräste ur alla ledningarna men inget i övrigt hände. Klä på dig, nu åker vi till Kista! sa jag, för självklart är det enda stället småbarnsföräldrar kan ta sin tillflykt till vid vattenkris en galleria, där finns ju såväl mat, dryck och toalett. Sagt och gjort, vi foro snart medelst tunnelbana till Stockholm stads nordligaste utpost.

När man går omkring i en galleria av Kistas dimensioner är det lätt att känna varför i helvete är jag inte alltid på ett sånt här ställe istället för att leta mig blå efter någonstans att känna mig bekväm på med barnvagnen i stan? Gallerior är ju banne mig byggda för barnvagnsdragare, och matavdelningen – food courten – är ju som en dröm med gigantiskt antal platser i mitten där barnvagnen kan placeras i princip var som helst och ett tjugotal restauranger att plocka från runtom. Nej visst, särskilt mysigt är det väl inte, men ärligt talat inte så himla omysigt heller, skulle jag vilja påstå.

Efter lunch och fika var det dags för blöjbyte. Och jaha – så klart fanns det bara skötbord inne på damtoaletten. Nu var ju Johanna med och kunde ta hand om naturens gång, men hur gör jag som kille om jag är själv med bebisen i ett sånt läge? Knatar in där som om inget hänt?

Fan. Genast kommer den där osäkerheten igen. Inte ens i gallerian får jag vara glad.

——

Uppdatering torsdag kväll: Jag har nu fått en kommentar från Kista galleria som gör gällande att det visst finns skötbord på herrtoaletterna i gallerian. Om så är fallet erkänner jag mitt misstag, men däremot tycker jag fortfarande att det är en smula misslyckat att ha skötbord på båda toaletterna, men bara ange det utanför på dörren till damtoaletten, vilket nu är fallet åtminstone vid de toaletter vi var vid. Om inte annat så borde ju en skylt även på herrtoan minska springet av killar med bebisar inne på damtoaletten.

10 reaktioner till “Skötbordet och jag”

 1. Jag frågade min snubbe vad han skulle ha gjort (vi har fått vår bebis nu!). Han sade att han skulle gått in på damtoan. Jag håller med.

 2. Jag har varit inne på flera damtoaletter av den här anledningen. Inget att tveka om; vi behöver ju använda skötbordet! Förresten blir jag lite förvånad. Det har funnits ett skötbord på herrtoaletten i Kistagallerian så sent som för ett halvår sedan. Åtminstone den i källaren under foodcourten. Surt om det försvunnit. Galleriorna är ju, som du skriver, tacksamma platser för oss småbarnspäron.

 3. Jag skulle nog också ha gått in, men det är mer själva grejen, att det ska behöva vara så.

  Henrik: Det är möjligt att det finns på herrtoaletten under foodcourten, vi uträttade våra behov vid de toaletter som låg vid Kidscourten på övervåningen i gallerians ena ände, och där fanns det bara på damtoaletten.

 4. Har inte provat den nybyggda änden av gallerian än, men det suger ju extra hårt att det inte finns smidig tillgång till skötbord i just den delen. Hade förstått dem bättre om det varit tvärtom.

 5. Knatar in på damtoan som om något hänt är vad du gör. Fast det går ju faktiskt rätt bra att byta utan skötbord också om sådana helt saknas.

 6. Men vem behöver ett skötbord för att byta på en bebis? Det gör man enkelt direkt i vagnen även vid bajs. Finns inga skötbord i parker och andra uteställen heller. Så länge bebis använder blöja klarar man sig lätt ändå!

 7. Men huruvida man behöver skötbordet eller inte är inte riktigt frågan, tycker jag. I sånt fall borde de inte installera något skötbord på damtoaletterna heller, utan utgå ifrån att alla byter i vagnen eller på annat sätt. Vad jag vänder mig mot är att det i det här fallet utgås ifrån att det är kvinnor som ska byta blöjor, inte män, och det tycker jag är tråkigt.

 8. Ok men jag tolkade det inte så, utan ”hur gör jag som kille om jag är själv med bebisen i ett sånt läge”. Och då enkelt uttryckt så går det skitlätt att byta i vagnen.

 9. Hej Daniel
  Kista Galleria har idag 3st toalettpaket. Vid Kids Courten och under Food Courten finns skötbord både på dam- och herrtoaletten. På toalettpaketet bredvid Max hamburgerrestaurang finns skötbordet på den gemensamma handikapptoaletten.

  Daniel Eriksson
  Kista Galleria

 10. Hej själv, tack för ditt svar. Okej, det känns bra att veta, men jag tycker att ni ska markera på dörren även utanför herrtoaletten att det finns skötbord därinne, och inte bara på damtoaletten som fallet är nu vid kids courten. Vi tittade på symbolerna på dörrarna, såg att damrummet hade ett skötbord, alltså gick Johanna in och bytte. I nuläget känns det ju som att ni riskerar att få en del killar springande på damtoaletten i onödan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.