ScandinavianBook vs Publit

De 250 exemplar som jag beställde via ScandinavianBooks digitaltrycktjänst har som sagt kommit fram. Egentligen anlände de redan i fredags, men det var först i tisdags jag tog mig till posten, och först i går kväll som jag kunde jämföra den nya upplagan med den gamla, genom Morgans försorg.

Och summa summarum: Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet.

Den nya upplagan är lite mindre till ytan än Publit-exemplaren – 200 x 125 istället för 205 x 135. För att kunna använda samma inlaga fick jag därför omvandla alla sidor till eps-bilder, dra ner dem till 92 procent och sedan göra pdf:er på nytt. Det finns säkert enklare sätt, men det här fungerade fint det också.

Papperet i den nya upplagan är lite lättare, det är ett 80-gramspapper jämfört med Publits som ligger på 90 gram, men trots detta tycker jag att den nya upplagan känns något stadigare i handen. Delvis beror det nog på det aningen kompaktare formatet – tio procent mindre yta om jag räknat rätt – men också att omslaget känns lite tjockare. Det är dock inga stora skillnader, jag är väldigt nöjd med Publits bokkvalitet också. Dessutom inser jag nu när jag skriver det här att jag nog egentligen inte förstår det här med 80- och 90-gramspapperen, för den nya tryckningen, med det lättare papperet, har tjockare rygg än Publitutgåvan. Någon med mer kunskap om papperskvalitet kanske kan komma med en förklaring.

En annan detalj är att omslaget på den nya utgåvan inte blev lika benvitt som tidigare. Jag gillar det.

Vad som utgör en rejäl skillnad är priset. Jag vet inte hur ScandinavianBooks priser står sig om man ska trycka stora upplagor, men när det kommer till en sådan begränsad upplaga som 250 exemplar inbillar jag mig att de 22 kronor per exemplar jag betalade exklusive moms men inklusive frakt är väldigt konkurrenskraftigt. Hade jag beställt samma antal exemplar från Publit hade priset blivit 65 kronor per styck, vilket medför ett betydligt högre slutpris om man vill ha någon vinst på sina böcker. Det är därför många titlar som producerats genom Publit kostar över 180 kronor även hos de prispressade nätbokhandlarna. Här ska man dock komma ihåg en sak, och det är att Publits affärsidé primärt knappast är tänkt för 250-exemplarsbeställningar. Deras tjänst är optimerad mot förlag som exempelvis vill ha sin backlist tillgänglig, men inte så tillgänglig att den står staplad i travar i kostsamma lager någonstans. Först när någon beställer ett exemplar av en titel trycks just det exemplaret, och skickas hem direkt till kunden. Det påverkar så klart tryckpriset.

Med facit i hand skulle jag väl ha tryckt upp en ScandinavianBook-upplaga redan från början, jag har sålt en hel del böcker mer eller mindre till nollkronorsvinst för att kunna få ett bra försäljningspris.

Men det är lätt att vara efterklok.

7 reaktioner till “ScandinavianBook vs Publit”

  1. Jag har hört mycket gott om Publit, men det är spännande att det finns andra alternativ, som dessutom verkar vara mycket prisvärda. ScandinavianBooks är värt att lägga på minnet.

  2. Jag har väldigt goda erfarenheter av Publit också, de har varit kalasbra att ha att göra med, men deras tjänst passar ju inte för alla behov.

  3. Kul att du är nöjd med de nya böckerna! Precis som du skriver så är idén med Publit att eliminera risken. Du har inget lager och ingen risk. Sen skulle boken kosta 62,10 hos oss. Rätt ska vara rätt;) Omslagspappret är en luring. Efter som ScandinavianBooks använder en teknik avsedd för större upplagor så kan dom också använda en annan typ av efterbehandling. Denna behandling skulle inte bli effektiv vid enstaka ex. /Per

  4. Tack för prisrättelsen, räknade nog lite för hastigt på mängdrabatten när jag skrev inlägget. Och tack för infon om omslagspappret! Keep up the good work.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.