Romanen som blev en app

Nu  har de första svenska böckerna i form av fristående appar i iTunes store dykt upp. Atlas, Ordfront, Norstedts, Piratförlaget, Telegram förlag och ett antal frifräsare som Unni Drougge och Sölve Dahlgren är först ut. Priserna verkar variera rätt kraftigt, Sölve Dahlgrens ”Innebandypiraterna” kostar bara 28 kronor och Ordfront lägger sig i andra änden av spektrat och drämmer till med 149 kronor. Norstedts tar 99 kronor och Atlas 65 kronor. Själv hade jag nog, om jag varit med, lagt mig på 40.

Men varför i hela fridens namn är inte jag med då? Det är ju appar för bövelen! För iPhonen! Jag borde ju tugga fradga av förtjusning, Apple-fanboy som jag är.

Ja, mja, njae, jag vet inte riktigt. Det är inte direkt kostnaden, tror att avgiften är 500 kronor för att få sin titel upplagd, och jo det vore coolt att ha en egen applikation med i registret hos App store – för det är vad det handlar om, alla böckerna är enskilda appar och får alltså en egen ikon på iPhonens startskärm när man laddar ner dem. Men samtidigt är det också någonstans där som min sko klämmer, jag ser inte riktigt app-lösningen som den smartaste ur användarsynpunkt, även om den troligen är det ur förlagssynpunkt då den eliminerar eller åtminstone minimerar risken för piratkopiering. Har man inte en jailbreakad iPhone är det ju i princip omöjligt att få in appar i den utan att ladda ner dem på officiellt sätt från App store.

Och en annan sak bör också tas med i beräkningen:

Min nya roman finns ju redan till iPhone. Jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt som att säga att det är den mest spridda iPhoneromanen som existerar i Sverige – av de drygt 900 nedladdningar som gjorts av e-boksversionen av ”Vi har redan sagt hej då” har över 700 laddats ner till iPhonen. Det är bara att installera gratisappen Stanza i sin lur, surfa hit med sin telefon och sedan klicka på rätt länk på nedladdningssidan (länken dit hittar du i högerspalten), och vips så laddas ”Vi har redan sagt hej då” in i ditt lokala Stanza-bibliotek och stannar där.

Men hur som helst. Jag utesluter inte att jag kan komma att hoppa på app-tåget. Men jag förhåller mig än så länge avvaktande.

I oktober, när planerna på den stundande lanseringen presenterades, var jag dock mer positiv till planerna (även om jag hade vissa dubier), och skrev bland annat Vart skriver man upp sig för att vara med? Skillnaden i dag? Tja, i slutet av inlägget skriver jag att få in de romaner jag skrivit själv i iPhonen – det är banne mig en våt dröm. Det är ju inte en våt dröm längre, utan redan en realitet.

——

Uppdatering torsdag kväll: Förlagen verkar ha justerat sina priser under dagen, därav omskrivningen av inläggets början.

2 reaktioner till “Romanen som blev en app”

Kommentarer är stängda.