Omedvetenhet är inte att vända ryggen till

På tal om Forum för Boken:

Klockan kvart över ett ska den e-boksundersökning som Bokhora gjort i samarbete med konferensarrangörerna presenteras. Redan nu har dock DN publicerat en artikel om undersökningen. Och jag kan inte låta bli att störa mig på rubriken de valt – ”Bokälskare vänder e-boken ryggen”. Kan man verkligen vända ryggen åt något man aldrig har provat? Fortfarande är det ändå så att försvinnande få har provat att läsa en e-bok. För den stora majoriteten är det till och med så att de knappt ens har hört talas om det. Vänder man då ryggen från det? Skriv hellre att de är ointresserade eller omedvetna.

En sak till förvånar mig. Tobias Nielsén säger i artikeln att om det är några som kan tänkas vilja stoltsera med en läsplatta, så är det Bokhoras läsare. Jag skulle vilja hävda att det närmast är tvärtom. Som van läsare av sajten och dess kommentarsfält, samt dessutom ingift i bokhorefamiljen, skulle jag vilja påstå att deras läsare till största del är rätt vanliga, traditionella bokläsare, som inte har tänkt särskilt mycket på om de skulle vilja läsa på något annat än papper.

På sistone har det snarare talats om att det är de som tidigare inte har läst särskilt mycket böcker – unga, teknikintresserade män – som är de som troligen kommer att upptäcka e-bokens eventuella förtjänster först (och därmed även för första gången blir intresserade av litteratur). Och de har hittills inte funnits bland Bokhoras kärnläsare.

8 reaktioner till “Omedvetenhet är inte att vända ryggen till”

 1. Fast, varför skulle Nielsén utforma en undersökning tillsammans med Bokhora om han hade den (enligt dig helt felaktiga) utgångspunkten att Bokhoras läsare var teknikintresserade läsare?

  Jag kanske inte kan den korrekta definitionen av att ”vända ryggen till”, men nog skulle jag kunna uttrycka det så även om något jag inte provat. Sen kan ju anledningen till detta vara många olika saker.

 2. Jag förstår inte riktigt hur du menar i det första stycket. Jag tror hur som helst att han har valt att jobba med Bokhora för att de har en väldigt läsintresserad publik. Det enda jag vänder mig mot är hans uttalande om att deras publik är teknikvan, för det är inte den bild jag har av den genomsnittliga bokhoreläsaren.

  I puffen på förstasidan av sajten skriver DN ”Bokälskare ratar e-boken” och på själva artikeln är rubriken ”Bokälskare vänder e-boken ryggen”. För mig är båda de uttrycken ett resultat av att man aktivt har provat något, men sedan uttryckligen sagt nej till det. Och när endast en av fem i undersökningen ens har testat, tycker jag att den hårdaste ärliga dragningen man kan göra i en rubrik är ”Lång väg kvar för e-boken”, ungefär.

  Grundproblemet med sådana här undersökningar är att så liten del av den läsande befolkningen i stort ännu har testat att läsa böcker på något annat än traditionellt vis, samt att tjänsterna och utbudet ännu är i sin linda. Det blir rumphugget och missvisande hur man än beter sig.

 3. Jag menade nog att om Nielsén ville att Bokhoras läsare skulle svara på en enkät om läsplattor för att han utgick från att de var extra teknikintresserade, kunde ju någon ha upplyst honom innan om att så inte var fallet. Typ, nån av de icke-teknikintresserade bokhororna. Så slapp han uttrycka sig felaktigt i DN.

  Och det är ju fortfarande intressant att undersöka varför en stor del av Sveriges läsintresserade inte har intresserat sig för läsplattorna.

 4. Som sagt, det här är bara min personliga bild, och som jag skrev i min förra kommentar så tror jag inte att poängen var att de skulle vara teknikintresserade, utan litteraturintresserade. Och grund-”problemet” är väl att den genomsnittliga bokläsaren – som de facto är medelålders kvinnor – oftast inte är så himla sugna på att testa ny teknik. Och då kommer vi till nästa del av problemet – det att de tingestar som e-böcker ska läsas på måste bli mycket mindre tekniska innan någon förutom de närmast sörjande ska vilja ha dem. Först när de prylarna kommer – om sisådär två år skulle jag tro – blir det nog riktigt intressant att göra sådana här undersökningar i de bredare folklagren.

 5. Ok, då läste jag nog artikeln lite fel. Jag trodde att Nielsén hade valt bokhoras läsare just på grund av att han trodde att dom (jag) var teknikvana.

  Men jag håller med, jag kommer själv att behöva se något riktigt snabbt, billigt, bekvämt och användarvänligt i läsplatteväg innan jag funderar på att köpa och använda en. Tills dess kommer jag att klara mig galant på mina pocketar 🙂

 6. Men även om bokhoras läsare måhända inte är de mest teknikvana, så är de nog bra mycket mer teknikvana än den genomsnittliga kultursidesläsaren med tanke på att de ens överhuvudtaget läser bloggar.

 7. Kanske, men jag vet inte riktigt om jag håller med om att det tyder på teknikvana att röra sig på internet längre, de flesta är ju relativt bekväma med att använda datorer nu för tiden och surfa på nätet. Jag kan absolut ha fel, men jag skulle inte sätta ett automatiskt likhetstecken mellan en bloggläsare och en person som går i bräschen när det gäller ny teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.