Om hur det skrivna påverkar språket

Det var det här med språket. Hur det förändras med tiden. Hur ett sätt att uttrycka sig på kan bli annorlunda. Hur jag influeras. Hur jag influerar.

För kanske är det främst det jag har gjort med den här bloggen. Influerat mig själv. Till viss del ändrat mitt språk. Kunnat testa sättet jag skriver på, inför publik. På det sättet är ju den här publiceringsformen bra, som en sorts experimentverkstad med direkt respons. Även om jag ställer mig oerhört skeptisk till att författa skönlitterärt inför öppen ridå – jag kan vara en vindflöjel och skulle troligen rätta mig alldeles för mycket efter vad kommentarerna sade eller inte sade – så ser jag ändå bloggandet som en viktig del i skrivprocessen. Inte plojinlägg som de från i går, de fyller en annan funktion även om jag knappt förstår den själv ibland, utan de andra, de riktiga, de jag bryr mig om på riktigt, de där jag uttrycker en åsikt eller grottar ner mig i minnets vindlingar. Kanske främst det senare, som här eller här eller här eller kanske till och med här. När jag försöker att inte låta tanken brytas, när det som finns där inne får löpa linan ut och tillåts dominera sinnet.

Det kommer i perioder, behovet av att vara en junkie. Det har varit lågt på sistone, men det kommer nog snart åter. Troligen tidigare än ni anar för jag känner hur minnena pockar på och den närmaste veckan kommer att innehålla ack så många möjligheter till tankar baklänges, in i det förflutna med huvudet före.

Men jag kom bort från ämnet. Jag gör det ibland. Det skulle handla om språket. Om hur det förändras av det skrivna ordet. Hur mina skrivna ord påverkar mitt språk.

Well, det är väl kanske inte så dramatiskt egentligen, och kanske lika självklart som det låter. Jag har heller inte fått grepp på det riktigt ännu. Men min nästa roman kommer obönhörligen att innehålla delar som till sitt språk påverkats av sättet jag väljer att ibland uttrycka mig på här. Ordvändningar och meningsbyggnader som inte fanns i ”Dannyboy”. Nya tankar. Andra infallsvinklar. Egenpåhittade ord.

Och därtill en särdeles svidande kärlekshistoria.

——-

Och nu något helt annat: Jag är veckans boktipsare hos En annan sida-Petra. Check it out vetja, innan någon annan gör det.

2 reaktioner till “Om hur det skrivna påverkar språket”

Kommentarer är stängda.