Nej nu går skam på torra land

Jag har ju skrivit lite om min kollega Kalle Dixelius debutroman ”Toffs bok” – releasekalas och livesändning förra veckan bland annat – och i dag var så dagen T som i Toff, med recensioner lite här och där med både hiss och diss. En som sannerligen hissar är Bodil Juggas i min modertidning Arbetarbladet vilket glädjer mig eftersom jag alltid blir stolt när människorna där hemma gör fina saker.

Men. För det brukar ju finnas det.

I recensionen skriver hon:

Kalle Dixelius är den tredje debutförfattaren på kort tid med bakgrund som journalist och filmrecensent på nyhetsbyrån TT Spektra. Tidigare kollegan Erik Helmerson gav nyligen ut en relationsroman, ”Blixthalka”. Tidigare kollegan Daniel Åberg skrev ”Dannyboy & kärleken”. Skrivarbegåvade Stockholmskillar, med sinne för dramatik och uppfödda på roadmovies – som söker större utmaningar. Nej, det kanske inte är ett så underligt sammanträffande ändå.

Men Dixelius sticker ut. Science fiction! Som nästan helt saknar tradition i Sverige. Ett lika osannolikt tilltag som John Ajvide Lindqvists vampyrer. Bara det.

Och vafalls! Min bok handlade ju om en kille som går runt på Stockholms gator iklädd frack med en tjej i släptåg som kräks över elskåp! Finns det fler böcker med den handlingen än det finns dystopiska stockholmsskildringar?

Nej just det, det gör det inte.