Marknadsföring, snackis och Metro no-no

Debatten om lyxkonsumtionen går vidare i DN, med ett långt inlägg från Bangs chefredaktör Karin Eder-Ekman som i mitt tycke nog var det hittills bästa.

Själv kan jag dock inte låta bli att mest tänka på vilken otroligt bra gratisreklam Sisela Lindbloms bok fått av det här. Nog för att hon är ett litterärt namn som skulle ha blivit recenserad på alla de stora kultursidorna ändå, men nu har det i flera veckors tid regelbundet publicerats artiklar på tre av landets största kultursidor (Svenskan är den enda som hållit sig ifrån debatten om jag inte missat något) där boken och författaren nämns. Marknadsföringsavdelningen på Norstedts borde således vara saliga av lycka, för indoktrinering är en fantastisk försäljningsmetod. Bokens titel eller författarens namn har nämnts i uppåt tio DN-artiklar eller kortare repliker och alla som är någorlunda kulturellt intresserade tidningsläsare vet att ”De skamlösa” kommer ut på måndag, vilket självklart leder till ökad försäljning.

Så – en bok som åtminstone medialt framställts som konsumtionskritisk skapar en infekterad debatt som leder till ökad konsumtion av sagda bok. Livet är underbart.

Hur är då ”De skamlösa”? I mitt tycke är det en väldigt bra roman om ett kallt samhälle och hur det mänskliga beteendet ser ut, men de som förväntat sig en skarp Stureplanssatir får nog vända sig någon annanstans, för boken är, trots att ingen väl lär tro det efter att ha följt debatten, kliniskt ren från namn på varumärken, barer, restauranger, affärer – ja rubbet. Orden ”Stureplan” eller ”Östermalm” finns inte heller däri, vilket i sammanhanget inte är oviktigt.

——

Nu sitter jag således och funderar på hur jag ska göra min nästa roman till en snackis. Jag sitter ju mitt i nyhetsnavet på jobbet, jag vet hur medier tänker och funkar. Om jag inte lyckas vore det således ett personligt fiasko på två plan. Bra – inget påverkar skrivarmotivationen så positivt som dubbla tyngder på mina axlar.

——

I dag skulle de ha kört den där artikeln om mig på Metros SL-sida. Men den har blivit framflyttad till om två veckor om jag förstått saken rätt. Lika bra det kanske, det är ju fredag den 13:e i dag.