Ljudboken är klar!

Sällan har väl ett utropstecken varit så välmotiverat. Nedanstående pressmeddelande är i detta nu på väg ut:

SOCKERFÖRLAGET INFORMERAR

Efter sju sorger och åtta förseningar är den äntligen färdig – ljudboksversionen av Daniel Åbergs andra roman ”Vi har redan sagt hej då”. Ljudboken, som släpps som mp3-fil i Sockerförlagets regi, går från och med onsdag den 25 augusti att ladda ner gratis och helt utan restriktioner från Daniel Åbergs hemsida.

Morgan Sturesson, som tillsammans med Daniel Åberg driver Sockerförlaget, passade på att ställa några frågor:

Varför har ljudboken blivit så försenad?
– I samband med att romanen skulle ges ut i början av februari höll det här självutgivningsprojektet på att knäcka mig, arbetsbördan blev för tung. Jag var tvungen att skjuta en av utgivningarna på framtiden, och det fick bli ljudboken, eftersom den var mest tidskrävande. Att det sedan tog över ett halvår att få den färdig beror mycket på min son Tage, som stulit det mesta av min uppmärksamhet sedan han föddes i mars.

Du har även fått erbjudande om att ge ut ”Vi har redan sagt hej då” på ett etablerat ljudboksförlag. Varför gör du inte det?
– Att just ljudboken skulle vara gratis och spridas fritt var grundbulten i mitt självutgivningsexperiment. Att överge den tanken i elfte timmen kändes fel. Poängen med det här projektet var inte att tjäna pengar, utan att se hur långt det går att nå om man gör precis allting själv kring en romanutgivning.

Hur har inspelningen och redigeringen gått till?
– Jag har försökt hålla det så nära nollbudgetnivå som möjligt. Inspelningsstudion var vårt källarförråd, som jag akustikförbättrade med mattor på väggarna. Inspelningsutrustningen kostade runt 2 000 kronor, och jag har gjort all efterredigering med hjälp av gratisprogram.

Hur blev resultatet då?
– Jag är väldigt nöjd. Det brukar sägas att det kostar runt 250 000 kronor att producera en professionell ljudbok. Jag tycker att jag med ”Vi har redan sagt hej då” visar att det går att komma väldigt långt med betydligt blygsammare förutsättningar.

FAKTA ”VI HAR REDAN SAGT HEJ DÅ” (ljudbok)
ISBN 978-91-976188-2-3
Uppläsare: Daniel Åberg
Längd: 5 tim 20 min
Format: Nedladdningsbar mp3
Hittas via: https://www.danielaberg.se

Det finns mycket jag vill säga om ljudboken, och det lär jag nog göra vad det lider också, oroa er inte. Men vad vill jag säga först och främst?

Kanske att jag är oerhört glad över att den faktiskt blev klar. Det senaste halvåret har inneburit en förändring av mitt liv på ett helt avgörande sätt i och med Tages ankomst, så arbetet med ljudboken kom helt av sig och har gått på sparlåga under hela våren och sommaren, med stulna halvtimmar här och där – lunchraster på jobbet, sena kvällar, sovpauser mitt på dagen. Det är utan tvekan mycket jobb att få ihop en ljudbok rent tekniskt – mycket mer än med pappersboken och e-boken – men så här lång tid som jag nu behövde på mig ska det naturligtvis inte behöva ta under normala omständigheter.

Kvalitativt är jag stolt. Jag är ingen skådespelare, heller inte van inläsare, men jag rycks själv med när jag lyssnar på det färdiga resultatet och tänker att fanimig, det blev ju rätt bra. Ska jag vara självkritisk på någon punkt så kan jag tycka att det medvetet rätt höga tempot jag läser på vid ett par tillfällen blir nästan för högt, men hellre det än att berättelsen släpar sig fram. Romanen är helt enkelt skriven för att flöda fram på det sätt som inläsningen är gjord på.

När det gäller den tekniska aspekten har jag valt att koda filen i 48 kb/s. Många mp3-böcker som säljs, bland annat de från amerikanska Audible där jag har ett abonnemang, kodas blott med 32 kb/s men jag ville inte gå så lågt, tycker ljudet låter för skadat då. Att de väljer en så hård komprimering beror troligen på att de vill hålla nere storleken på filerna, men då ”Vi har redan sagt hej då” är en relativt kort roman, inläsningen är på 5 timmar och 20 minuter, tyckte jag gott att jag kunde välja lite högre kvalitet utan att filen blev allt för stor.

Kommer jag att göra om det med ”Dannyboy & kärleken”? Det är tanken. Men först ska jag nog beta av några andra punkter på att göra-listan.

14 reaktioner till “Ljudboken är klar!”

 1. Excellent! Nu blir det omläsning! Jag undrar om jag kommer att kunna släppa bilden jag fått i huvudet av hur du sitter i källarförrådet och hoppas slippa bli avbruten av vattenbrus i rören…

 2. Häftigt. Har du räknat hur mycket effektiv tid det tagit att göra själva inspelningen och redigeringen?
  En ljudboksversion ligger ju på min egen to-do-lista så det vore intressant att veta vad man ger sig in på, även om jag fått erbjudande att låna en studio av en kompis så jag slipper spika upp mattor där hemma… Däremot lär jag få göra redigering själv.

 3. Visst är det skönt när man är klar med något? Stort!

  Måste bara berätta. Min trötta hjärna läste först ”Jag var tvungen att skjuta en av utgivarna…” och tänkte att det är ändå väl hårt i bokbranschen, men att ni kanske redan hade sagt hej då.

 4. Paul och Henrik: Tack!

  Sölve: Det kommer flera inlägg vad det lider med mer detaljer om själva produktionen av ljudboken.

  Grattis: Haha! Ja, inte undra på att jag ger ut själv, när jag håller på med skjutvapen.

 5. Det hade varit jätteroligt att få veta vilka gratisprogram du använt. Kanske har du använt något riktigt bra, som jag har missat att tipsa om?

 6. Har lyssnat på boken nu. Shit vad bra! Älskar den verkligen, tyckte du läste bra också. Hoppas du läser in den första också. Den har jag visserligen redan läst men det var några år sen och jag gör gärna om det!

 7. Tack så jättemycket! Och ja, den första romanen ska väl också läsas in är det tänkt, men jag ser inte direkt fram emot arbetsbelastningen det innebär just nu…

 8. Jag vill också skicka beröm för ljudboken, som jag lyssnade igenom idag. Bra skrivet, bra inläst, gillade alltihop mkt, tack!
  (Men… nog har det smugit in sig ett litet fel i meningen om ”bebbe”-bilderna på Facebook? Eller hör jag suddigt?)

 9. Ja men titta. Eller rättare sagt – ja men lyssna. Det har du ju helt rätt i. Förvisso en detalj som många nog missar, men en irriterande sådan. Har nu redigerat bort ordet ”sluta” och håller på och konverterar ut en ny mp3:a…

  Tack! Både för berömmet och korret.

 10. Jag vet, det är ju petigt och inget som stör helhetsintrycket, men jag tänkte att JAG hade velat veta… Så det var verkligen inte meningen att gnälla utan mer att hjälpa till. 🙂 Varsågod och förlåt. Heh.

 11. Nej, det var jättebra att du sa till, jag vill ju inte att den ska innehålla felaktigheter. Dessutom var det bra att du sade till redan nu, för i morgon är det tänkt att jag ska skeppa iväg den för publicering på biblioteken. Och jag antar att den versionen inte är lika enkel att uppdatera som min egen här på sajten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.