Ljudböckerna, inte en repris men nästan

Gick förbi stora Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i går. Hängde ett tag framför ljudboksavdelningen, kollade utbudet och priserna med anledning av mitt vafalls!-inlägg i frågan för ett par veckor sedan.

Och det är enkelt att konstatera att det är väldigt dyrt och att jag fortfarande inte förstår varför. De flesta titlarna kostade 299 kronor vilket påstods vara extrapris med ett rekommenderat pris på ibland uppåt 450 kronor. 95 procent av utbudet bestod av traditionella cd-böcker som oftast kräver mellan sex och nitton cd-skivor i en förpackning. Ett hyllplan, av cirka totalt tjugofem, bestod av titlar i mp3-format, vilket som sagt möjliggör att en bok får plats på en cd-skiva istället för ett dussin, och som sagt kan spelas av i princip alla cd- och dvd-spelare på marknaden. Detta hyllplan hade mestadels försäljningspriser på under 200 kronor. Vad jag kunde se var det bara ett enda förlag som sålde sina titlar endast i mp3-format, Svante Weyler Bokförlag. Överlag fanns storsäljartitlarna nästan uteslutande bara i ”vanlig” cd-upplaga.

Jag menar inget speciellt med det här. Förutom att jag fortfarande tycker att det är häpnadsväckande att förlagen säljer sina böcker på det här sättet till det här priset.