Liten cd stjälpte stort lass

Och när jag ändå är igång på det här med format på böcker:

Ljudböcker. I min digitala villfarelse så har jag oftast trott att när man pratar om såna, så menar man nu för tiden mp3-böcker. Döm om min naiva förvåning när vi så fick Stieg Larssons ”Luftslottet som sprängdes” (ja, det är mycket Larsson nu) i ljudboksformat som sommarpresent på jobbet (Stieg Larsson jobbade ju på TT innan han startade Expo och många ur det äldre gardet kände honom, så presenten var inte så fantasilös som man skulle kunna tro) och insåg att nähä, så var det visst inte.

Istället innehöll kartongen nitton cd-skivor. Nitton! Men okej, en av dem är så klart en mp3-cd, så att jag lätt kan importera boken till min ipod om jag nu skulle överkomma mitt ljudboksmotstånd och få för mig att ”läsa” boken på det sättet i sommar, tänkte jag och började leta i den mäktigt tornande högen. Återigen – nähä.

Enligt Adlibris existerar dock även en mp3-version, men vill man ha den så får man betala ytterligare 169 kronor, det rör sig om två helt skilda produkter. Är det så här det brukar vara? Sitter det stackars människor där ute i stugorna i vårt avlånga land och importerar nitton cd-skivor till sin dator för att få lyssna på böcker i sin mp3-spelare eftersom de i sin enfald trott att det på något sätt kanske skulle ingå en ynka cd i mp3-format i detta digitala tidevarv?

Eller är det bara jag?

5 reaktioner till “Liten cd stjälpte stort lass”

 1. Det är nog bara du,

  och jag

  och en hel del andra 😉

  För egen del har jag svårt för talböcker. Tycker det går för långsamt. Nitton skivor kanske motsvarar nitton timmar? Sjuhundra sidor bör gå att ta sig igenom snabbare än så.

 2. En cd-skiva i ”cd-format” ger 80 minuters musik eller tal om man fyller den helt, och Reine Brynolfssons inläsning är tydligen 24 timmar lång enligt omslagskartongen. 24 gånger 60 minuter delat med 19 skivor ger cirka 76 minuters tal per cd.

  Mp3-filen som säljs separat är enligt Adlibris knappt 500 mb stor, och hade därmed lätt fått plats på en cd (som ju maximalt rymmer 700 mb). Jag tycker den borde ha ingått.

 3. Det är inte bara du; så där puckat är det allt för ofta. Jag har varit med om ljudböcker som har en mp3-skiva med i traven, men det är långt från standard. Synnerligen irriterande.

Kommentarer är stängda.