Kreddtalibanerna och jag

Hepp, ser man på. Det är ju min intervju med Anna Maria Espinosa som Fredrik Strage tar avstamp i när han i dag toksågar den ondskefulla Melodifestivalen i Dagens Nyheter.

Jag kan tillägga att det var ytterst nära att det nu bevingade uttrycket kreddtalibaner aldrig fick se TT-linans ljus eftersom det kändes som ett väldigt o-TT:igt ord att skriva, särskilt då det i måndags när jag skrev artikeln inte gav en endaste träff på Google och därmed kan sägas ha varit ickeexisterande. Men vi tyckte det var ett rätt träffande uttryck, och lät det passera. Dock fick jag som ett brev på posten redan dagen därpå ett läsarmejl, där någon ifrågasatte mitt ordval.

Oh well. Strage driver tesen att Melodifestivalen är ondskefull eftersom den är som en blobb av uselhet som lägger sig över allt. Ett undantag från uselheten finns – pausunderhållningen i Karlskrona 2008 då Kristian Luuk dansade med Anna Vnuk till tonerna av Daft Punk. Och det är ju trots allt en rätt tröttsam kreddtalibaninställning tycker jag. För nej, all musik som kommer ur den här festivalen är verkligen inte bra. Men att allt skulle vara skit? Det är så klart inte sant.

Döm själva – är det här det enda kvalitativa som Melodifestivalen någonsin fått ur sig?

4 reaktioner till “Kreddtalibanerna och jag”

  1. Kreddtalibaner är ett utmärkt nyord. De flesta fattar direkt vad det handlar om det ligger bra i munnen. Mer sånt!

  2. Med bakgrund av mina tre dödade kollegor kan det ju ordet kreddtalibaner också få en lite bitter eftersmak, men jag vet inte om jag tycker det på riktigt, eller om jag bara vill vara PK. I övrigt håller jag med dig i ditt försvar mot Strage. Allt är inte skit.

  3. Intervjun gjordes i torsdags förra veckan, några dagar före de tragiska händelserna hos er. Så Espinosa bör inte lastas för sitt uttryck. Om jag borde ha tagit med det i artikeln, som är skriven dagen efter händelserna, är dock en annan diskussion.

    Ursprunget till ordet ”kreddtaliban” får väl dock sägas vara uttrycket ”indietaliban”, som sedan tidigare är ett någorlunda etablerat uttryck i indiemusikkretsar, och förekom i DN så tidigt som 2007.

  4. Det var ju just hennes statement om att skita i kritikerna Strage tog avstamp i. Inte den i övrigt väldigt neutrala informationstexten/artikeln. Ordvalet var ju dessutom Anna Marias, inte ditt. Förvånar mig att ni ens tog upp det till diskussion på redaktionen (eller här, känns som en liten detalj). Taliban är verkligen etablerat som slang-synonym till ”fascist” i svenskan numera, det används i många sammanhang (inte alls bara om indie). Och som vanligt funkar svenskan så att man kan bygga ihop flera etablerade substantiv till ord som då bör anses vara korrekta. Kreddtaliban funkar således. Och eftersom det är ett skällsord behöver ingen utom talibanerna ta illa upp… Varför skulle svenska tidningar sluta publicera detta etablerade slang-skällsord i intervjuer för att två svenskar (tragiskt, hemskt, sorgligt – jag lider med de anhöriga och alla kollegor) blivit mördade? Talibanerna har mördat många, många människor förut, och då gick det ju bra att använda uttrycket. Nä, låt folk fortsätta håna talibanerna till vardags, och inse att ord är ord, det är innebörden som är viktigast. Tack för ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.