Jag vill inte bli stämplad

Alltså, jag tycker verkligen att Elib har gjort ett superjobb då de drivit igenom att förlagen ska gå med på att slopa kopieringsskydd för e-böcker och tillåta vattenmärkning istället. Med det sagt måste jag ändå säga att gårdagens blogginlägg av Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler förvånade mig. Jag hade inte en aning om att vattenmärkningen innebär att det i slutet av varje kapitel i e-böcker som man köper ”stämplas” en juridisk fingerpekning om att det är förbjudet att kopiera verket ifråga.

Elib har i en kommentar till Winklers inlägg lovat att i dag skriva i sin egen blogg varför den där stämplingen sker, och jag tvivlar inte på att det är något som förlagens jurister har krävt för att de ska gå med på att släppa kravet på kopieringsskydd, och Elib har säkert gjort så gott de kan. Men jag kan inte förstå hur förlagen resonerar. Hur de inte kan förstå att man läser det enbart som en provokation, hur de inte kan förstå hur förminskande och fördummande det är att efter varje kapitel i en roman tvingas läsa

Order: 1658713 2010-03-03 Butik: 1. All kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden.

när man faktiskt köpt boken i fråga. Hur de ännu en gång bara bevisar att de minsann tänker upprepa film- och skivindustrins misstag genom att idiotförklara sina kunder.

För att inte tala om att jag har väldigt svårt att tänka mig att författarna är medvetna om att det är så här deras romaner ser ut när de säljs som e-böcker. Jag visste inte om att den version av ”Vi har redan sagt hej då” som Elib distribuerar har den här stämpeln förrän jag läste Winklers inlägg och därefter köpte mig ett eget exemplar hos Adlibris, och då har jag ändå diskuterat de här frågorna rätt många gånger med Elib sedan jag bestämde mig för att köra hela den här inga jävla kopieringsskydd för allt smör i Småland-grejen, samt skrivit avtal med dem personligen.

Det där korkade meddelandet får mig att som författare känna mig smutsig. Nu går det ju visserligen att ladda ner ”Vi har redan sagt hej då” som e-bok här från min sajt utan tillstymmelse till vattenstämpel och juridiskt mumbojumbo, men det hör inte hit. Jag vill inte att någon som läser min roman ska drabbas av det här.

8 reaktioner till “Jag vill inte bli stämplad”

 1. När jag köper något istället för att ta emot det gratis så betalar jag för att få det absolut bästa, precis som att jag är beredd att betala mer för något för att få bättre kvalitet. Hur kan någon tro att man kan konkurrera med gratis genom att erbjuda en sämre produkt? Vill man verkligen knuffa betalningsvilliga kunder mot gratisalternativet för att de ska kunna få det bästa?

 2. Jag tror att det framför allt får kunden att bli irriterad. Varför ska jag påminnas om att jag inte får kopiera boken då jag trots allt betalat för den? Och de som kopierar bryr sig knappast om man så skriver in 500 påminnelser, de bryr sig ju inte! Eller är det tänkt att de efter det sjunde kapitlet, och därmed även den sjunde påminnelsen, ska känna att ”oj, nej jag ska nog inte kopiera det är ändå”?

 3. Ja, den där är är tragikomiskt rolig, finns ju en liknande för dvd-film också som florerade för några månader sedan, och gjorde ett stort nummer av alla FBI-pekpinnar man tvingas stå ut med när man köper en film.

 4. Ja, ibland misstänker man nästan att förlagen VILL att det ska gå åt helvete. Som anställd på förlag känns det rätt surt eftersom jag gärna vill ha jobbet kvar även i framtiden också men ska de upprepa skivbolagens idiotiska misstag så är väl våra (redan nu decimerade) personalstyrkor halverade inom ett par år.

 5. Nu är ju visserligen e-boksmarknaden fortfarande väldigt väldigt liten i Sverige satt i relation till de fysiska böckerna, så domedagsprofetian om ett halvår lär ju inte slå in, men visst är det sorgligt.

 6. Malin: precis. Jag håller redan på att avlida av alla antipiratinfosnuttar man ska tvingas genomlida under filmtittning(där det är av största vikt att specificera saker som hur man handhar en dvd på en oljerigg).

  ”Vänligen notera att kopiering är förbjuden. Det är även förbjudet att, vid föärd med kommunaltrafik av olika slag, handha e-boken på ett sådant sätt att läsning möjliggörs för andra passagerare. Högläsning får enbart göras av spridda stycken- högst tre meningar i taget (eller, om detta ej är applicerbart pga bokens form, en halv sida text). Fotografering av maskin som används vid läsande av e-boken(PC, smart phone, läsplatta, iPad) är strikteligen förbjuden.

  Allt i denna e-boksfil är av skönlitterär natur. Inga likheter med verkliga personer förekommer medvetet. Notera att karaktärsteckningarna är fiktion och att karaktärerna i boken inte ska ses som verkliga personer eller förebilder. Det är inte bra för hälsan att, som vissa av karaktärerna i boken, röka, snusa eller ta diverse narkotikaklassade preparat. Våld mot annan person är olagligt. Vissa friheter har tagits då det gäller rättsmedicinska och rättstekniska förfaranden(källa: GW), och dessa bör ej heller tas för en beskrivning av verkligheten.”

  osv i all oändlighet. Fast jag hade föredragit ett sjok av slik text som man sedan kunde klicka att ”ja, jag går med på detta” och så var det över sen. Som på en dvd. Att tvingas sitta med detta känns ju som att se en film med en snurrande textremsa ”KOPIERING FÖRBJUDEN”.

  Nej, detta är ett dråpslag. Ren idioti.

Kommentarer är stängda.