Jag lägger ut hela texten

Jag ska inte tjata mer om det här med mitt lilla tv-framträdande i går, men jag kan inte riktigt låta bli att vara upprymd, för jag har var jag minns aldrig deltagit aktivt i SVT tidigare. Jag har omnämnts någon gång, synts i bild i min roll som journalist i olika sändningar några gånger, men aldrig intervjuats tidigare.

Har inte sett att de har lagt ut inslaget enskilt ännu, men här går i alla fall hela sändningen att se. E-boksinslaget är först ut, så det blir inte så mycket dödtid.

En sak med tv är ju dock att så lite av det man vill ha sagt hinns med. Därför publicerar jag här nedan mina fullständiga svar på de förberedande frågor som SVT:s reporter ställde mig via mejl. Dessutom säger jag ju i den text som Kulturnyheterna lade ut i går eftermiddag en del andra grejer, de vinklade tv-inslaget och artikeln åt delvis olika håll.

Vad tror du om läsplattans framtid?
Jag tror att den specifika ”läsplattan” har en mycket kort livslängd. Visserligen har det gått bra för Kindle i USA, men i och med att pekdatorerna (iPad & co) kommer att utvecklas enormt de kommande åren, så blir marknaden för en platta som enbart syftar till läsning endast en parentes i utvecklingen.

Fördelar, nackdelar, problem?
Många säger ju i dagsläget att pekdatorerna är för stora och tunga, men faktum är att exempelvis en iPad väger ungefär som en genomsnittlig inbunden bok, så det resonemanget håller inte riktigt. Sedan ska man, likt i förra frågan, se utvecklingen i ett lite längre perspektiv framåt. Jämför exempelvis en iPod från 2005 med en iPod år 2010, det är två nästan helt väsenskilda produkter. Pekdatorerna/läsplattorna år 2015 kommer att ha kapacitet vi bara kan drömma om i dag, vara fem millimeter tjocka och väga några hundra gram.

Vad gör läsplattan för bokens status att den flyttar ut från pärmarna?
Jag är av den uppfattningen att en bok är mer än dess pärmar. Jag är ingen bokfetischist, föredrar i alla lägen pocketböcker före tunga läderband, och som läsare kommer jag inte att sakna de fysiska ramarna mer än jag saknar cd-skivan, vilket jag bara gör när jag någon gång drabbas av ett nostalgiskt sug. Jag tror att bokbranschen, och inbitna ”bokälskare” som vurmar läderbandens doft, överskattar den stora publikens kärlek till fysiska böcker. Jag tror att folk vill ha det format som är smidigast. I dagsläget är det fortfarande fysiska böcker, men det kommer med all säkerhet inte att förbli så.

Tror du på en boom för läsplattan nu?
Jag tror som sagt inte på den specifika ”läsplattan” överhuvudtaget. Däremot tror jag att marknaden för e-böcker kommer att växa i takt med att allt fler skaffar sig pekdatorer, eller ”surfplattor” som de väl kallas nu när de blivit årets julklapp. Men det kommer inte att gå över en natt.

Vad tycker du om de svenska förlagens e-bokssortiment? Något du saknar? Äldre titlar, t ex?
Jag tycker att det är helt okej när det gäller nya titlar. Däremot finns det ju väldigt mycket att göra fortfarande när det gäller ”backlisten”. Tänk om Albert Bonniers förlag och Norstedts båda gick ut och sade att de tänker digitalisera och tillgängliggöra hela sin svenska 1900-talsutgivning. Där skulle vi kunna prata kulturgärning.

Vad tycker du om priset på de svenska e-böckerna?
Överlag för högt. Jag vet att förlagen tycker sig ha goda skäl att sätta priserna så som de gör, men de står inför ett gigantiskt pedagogiskt problem om de ska försöka få konsumenterna att förstå varför en e-bok ska kosta uppåt 160 kronor. Personligen tycker jag att smärtgränsen för nya titlar går vid 100 kronor, vilket sedan halveras efter maximalt ett år, för att följa den livscykel böcker har i dag med inbundet/pocket.

Vad innebär e-boken för författarna? Vet du hur avtalen ser ut ungefär? Är de bra/dåliga? Vinner författarna på e-böckerna?
Det är nog oerhört olika. För många författare kommer inte e-boken att betyda någon skillnad alls, förutom att de i större utsträckning blir lästa på en platta istället för på papper. Men om man vill engagera sig i sin utgivning på egen hand ger ju e-boken stora möjligheter. Jag valde ju själv när min andra roman skulle ges ut att släppa e-boken och ljudboken fritt på nätet. I mitt specifika fall ser jag det som en marknadsföring av mitt författarskap i ett längre perspektiv, men man behöver ju inte göra så, möjligheterna är många. En fördel med e-böcker är ju att steget mellan författare och läsare blir kortare när man inte måste blanda in tryckeri och distributör, du kan nå dina läsare mycket kvickare och enklare. Jag tror vi kommer att få se många författare som inom ett antal år åtminstone delvis frigör sig från sina förlag och provar sina egna vingar. När det gäller avtalen är de rätt likvärdiga de traditionella avtal som funnits för ”vanliga” böcker. Vad jag däremot tycker är lite läskigt är att främst de stora förlagen i allt större utsträckning försöker sig på så kallade 360-avtal, där förlaget kräver rättigheterna till ens verk i alla dess former. Det här är något rätt så nytt på bokmarknaden, så sent som när jag gav ut min debutroman 2005 så ingick inte ens pocketrättigheterna per automatik hos Bonnierförlagen, än mindre e-boks- eller ljudboksrättigheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.