Nej, den lär inte överleva

Jaha, det blev som väntat Roy Anderssons ”Du levande” som får den svenska chansen att åka till Oscarsgalan i slutet av februari. Och vad ska man tycka om det då? Tja, det är ju så klart fint att de ger landets mest konstnärligt firade regissör chansen, men jag tror inte att filmen har skuggan av en chans att verkligen få en nominering. Det må regna festivalinbjudningar över ”Du levande” och filmkritiker får hjula runt den hur länge som helst, men att Oscarsjuryn skulle välja en film utan handling, filmad i tablåform, som en av fem icke-engelskspråkiga filmer att få delta på galan i Kodak Theatre – nej, det kommer inte att hända. Roy Andersson är för konstnärlig för det här sammanhanget och har lika liten chans som Jesper Ganslandt förra året att i slutändan få vara med och leka.

Inte för att jag tror att min svenska favorit i år, ”Darling”, hade haft särskilt stor nomineringschans heller. Men jag hade blivit personligt gladare.

——

Och jo, jag putsade rubriken en smula för god språkvård är som alltid mitt mellannamn.