Hur litterär är jag då?

Expressen skriver om att folk ljuger om vilka böcker de läst för att verka intressanta, något även bokhororna har uppmärksammat. Jag vill väl inte vara sämre jag, och eftersom jag ändå har lunch nu kan jag väl avslöja mina egna litterära förtjänster och brister.

De här böckerna ingår i Expressens test. De som är fetade har jag läst:

1. ”Jack” av Ulf Lundell
2. ”Utvandrarna” av Vilhelm Moberg
3. ”Hemsöborna” av August Strindberg
4. ”Nässlorna blomma” av Harry Martinson
5. ”Röde Orm” av Frans G Bengtsson
6. Arn-böckerna av Jan Guillou (dock bara första delen)
7. ”Sagan om ringen”-trilogi av JRR Tolkien (jag försökte ett par gånger, men gav alltid upp när Tom Bombadill började sjunga, så det räknas nog inte)
8. ”Krig och fred” av Leo Tolstoj
9. ”Svindlande höjder” av Emily Brontë
10. ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” av John Gray
11. ”1984” av George Orwell
12. ”Lysande utsikter” av Charles Dickens
13. ”Harry Potter och de vises sten” av J K Rowling
14. ”Jane Eyre” av Charlotte Brontë
15. ”Da Vinci-koden” av Dan Brown
16. ”Anne Franks dagbok” av Anne Frank

Nio av sexton, det kunde väl ha varit värre. Harry Martinson har jag dock läst, men bara Vägen till Klockrike.

UPPDATERING: Alltså, det är ju en lite konstig lista. Existerar det verkligen fester där man raggar genom att hävda att man läst Arn-böckerna eller Män är från mars, kvinnor från Venus?

Oj, nu syntes jag visst i Aktuellt, fiskandes efter min mobiltelefon i byxfickan under Polarprispresentationen i eftermiddags. Classy.

8 reaktioner till “Hur litterär är jag då?”

 1. Jag har bara läst 4,5 av dem (+ Krig & Fred står i den definitiva skall-läsa-hyllan) men bestämde mig för att ej bli deprimerad eftersom, Expressen liksom, la-la-la.

 2. Skit i Tolstoj.
  Meningslöst författarskap.
  Isåfall är Rowling värdigare.
  Vad GÖR Tolstoj där överhuvudtaget?
  Bara för att hans efternamn är roligt att uttala..

 3. Jag kommer i och för sig inte åt Expressens artikel (tycker inte om deras journalistik; har spärrat sidan för att inte råka klicka in mig där av misstag och ge dem bättre statistik och få dem att tro att de gör någonting rätt), men jag ställer mig lika frågande till vem man egentligenf försöker imponera på genom att hävda att man har läst Dan Brown, J.K. Rowling eller Jan Guillou.

  Jag har läst alla böcker på listan utom två (Gray, Brown) och det är ju inte direkt en lista med fantastiska litterära kvaliteter. Annars går det alldeles utmärkt att hoppa över sångerna hos Tolkien. Jag skulle gissa en en hyggligt stor del av hans läsare gör det. Jag nog läst alla sånger där, men aldrig alla vid samma tillfälle.

  Vägen till Klockrike är det bästa Martinson skrivit, men Nässlorna blomma är verkligen också bra.

  //JJ

 4. Sex-nio sådär, vissa böcker kommer jag inte ihåg om jag läst eller inte, det är “Män är från mars, kvinnor från venus”, ”Utvandrarna” och ”1984”. Sagan om ringen-trilogin läste jag först efter att jag sett filmerna. Mina systrar skryter fortfarande om hur de läste Tolkien när de var i typ blöjåldern för att få mig att känna mig intellektuellt underlägsen. Jag försöker ta det som en kvinna, de är ju yngre och kan behöva hävda sig. När jag väl kom över Tolkien-spärren (eller lyckades ta mig till samma intellektuella nivå som systrarna) blev jag som besatt, gillar filmerna mest. Framför allt tvåan för krigsscenerna, mycket blod och våld och sånt.

  PS. För andra gången: Jane Eyre är skriven av Charlotte Brontë:D

 5. Lotta: Oh my goodness, det är ju faktiskt rätt pinsamt. Jag som håller Emily Brontës Svindlande höjder som en av mina absoluta favoritböcker, självklart vet jag att hon inte skrev Jane Eyre! Men så går det när man bara klipper och klistrar och inte tittar på vad man sysslar med. Jag ändrar i inlägget.

 6. Om du skulle få för dig att läsa Krig och fred, se till att hoppa över de ofantligt långa avsnitten där de springer omkring och krigar i snön. Vilket i och för dig är halva boken, men den är ju ganska tjock så det blir ganska mycket läsning i alla fall.
  Och det är alltid uppmuntrande att höra att det finns nån mer än jag som aldrig orkat sig igenom Tolkien.

 7. Må vara att Tolkien är en mycket läst författare, jag tycker att det verkar finnas minst lika många som har påbörjat böckerna och sedan inte orkat.

  //JJ

Kommentarer är stängda.