Google, Yahoo och söksiffrorna.

Jag har en liten tendens att ofta hamna på kontrakurs med Andreas Ekström när det gäller Google. Nu har jag gjort det igen.

I en krönika han publicerar i Sydsvenskan i dag avslutar han med att lite insinuant påpeka att Yahoo ger dubbelt så många träffar som Google om man söker på frasen ”no google day”. Frånsett att styrkeförhållandet i dag vid niotiden på morgonen var mycket jämnare (3600 på Google och 4100 på Yahoo), så glömmer han att berätta att sökningar på samma fraser nästan alltid ger helt olika resultat hos de största sökmotorerna. Ett par exempel:

”Daniel Åberg” Google 18100, Yahoo 28800
”Dannyboy & kärleken” – 1310 Google, 1940 Yahoo

”Barack Obama” – Google 70 miljoner, Yahoo 439 miljoner
”Min far hade en dröm” – 29500 Google, 37400 Yahoo

Det går säkert att hitta exempel på motsatsen också, men efter att ha gjort lite ytterligare sökningar tycker jag mig se att Yahoo nästan alltid påstår sig finna fler träffar än Google. Vad det beror på har jag ingen aning om, men jag tycker hur som helst att det är en högst relevant detalj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.