Google ser mig

Jösses. Det är verkligen mycket Google nu. I dagens DN skriver Stefan Lindberg årets mest konspirationstunga text. Jag älskar konspirationer – har exempelvis alla säsonger av ”Arkiv X” på dvd samt en musmatta som pryds av Mulder och Scully – och visst får texten tanken att svindla ibland, men det går inte att komma ifrån att det är en artikel som plockar väl valda delar ur Googles kaka för att få dem att passa in i en kommande ”Minority report”-värld och sedan kryddar med lite ”Terminator 2” och ”2001”.

Jag har två egentliga problem med innehållet:

Dels utgår artikeln ifrån – likt de filmer den hämtat näring ur – att teknik på egen hand förr eller senare löper amok. Stävjs den inte så går människans frihet förlorad. Det finns en grundläggande rädsla för den onda tekniken som jag inte skriver under på.

Det andra – som på något sätt sitter ihop med det första men som jag är lite för stressad för att få ihop just nu eftersom halva släkten står nere på stan och stampar – är det här med att det skulle vara bättre om staten satt på all den här informationen istället för att företag gör det. Låt staten (genom FRA-lagen exempelvis) kontrollera oss istället för något vi inte kan reglera (Google eller andra teknologiföretag). Jag köper inte det heller. Statlig massövervakning har aldrig fört något gott med sig och jag tror fortfarande inte att det är den Googleframtid som målas upp i Lindbergs text som vi kommer att få se.

Och kanske är det bara en slump, men de här två sakerna möts i det enda ryckcitat som DN valt att lyfta fram i pappersupplagan. Vad som i slutet av nittiotalet bara varit möjligt i Pentagons källare är efter några år, nu, möjligt i var mans hem.

Vi har i dag själva teknisk möjlighet att göra saker som staten tidigare hade monopol på. Hemska tanke.

——

Uppdatering: Simon Sundén, som arbetar med sökmotorsoptimering, har skrivit en väldigt bra och saklig text där han går igenom Stefan Lindbergs artikel och förklarar vad som är rätt, vad som är fel och vad som är allmänt konspiratoriskt mumbojumbo. Obligatorisk läsning om man är intresserad av ämnet.

Och här finns de Googlerelaterade inlägg som jag skrivit tidigare.

3 reaktioner till “Google ser mig”

  1. Spannande blogg och intressanta tankar. Jag haller med dig om att det ar inte mindre laskigt att staten, eller pentagon, sitter pa informationen. Daremot tror jag att man ska akta sig for at avfarda det dar forsta antagandet. Teknik i sig sjalvt ar inte ondskefullt (annu, detta pastaende kan eventuellt bli falskt om vi en dag far akta ArtificiellIntelligens). Men teknik i sig ar heller inte nodvandigtvis alltid bra. ”Framsteg” inom teknologin ar ofta bra, men har historiskt ofta visat sig fora med sig oanade konsekvenser. Vissa har varit forodande. Jag ar iofs pessimist och misantrop, det ar kanske darfor jag har svart att se hur all denna teknik skulle vara oss till gagn. Jag ser framtiden som ganska dyster… Men jag hoppas att jag har fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *