Första datum för recension

Det där med att jag lät Tage gå omkring utan mössa, jag vet inte jag. Nu är han dunderförkyld, febrig och grinigast i världen, efter sin pappa då möjligen, som efter att ha legat vaken med sin grinige son i princip hela natten i dag inte ser många ljusglimtar på himlen, trots att det utlovats 20 grader på Berlins gator och inte ett moln så långt ögat kan nå, vad jag kan se.

Hur som helst. Det finns så mycket jag skulle vilja göra och skriva, men det får nog anstå till ett annat år.

En grej jag funderar över är dock det här med första recensionsdatum. Börjar de inte spela ut sin roll en smula? Vad är det för poäng med att sätta upp ett magiskt datum för recensioner av böcker, när de numera ofta funnits i handeln flera veckor innan dagen kommer? Jag vet att det finns olika uppfattningar om det här, men för mig är ett viktigt syfte med litteraturrecensioner att de ska vara en guidning för presumtiva läsare, det vill säga – är det värt att jag lägger tid, energi och pengar på just den här boken? Som det är nu hinner ju titlar nästan plockas bort från bokhandlarnas nyhetshyllor innan de haft första recensionsdatum. Är inte det en smula korkat?

PS. Den primära anledningen till att jag skriver det här nu, är att jag såg i Björn af Kleens blogg att hans nya bok ”PS” redan finns att tillgå i bokhandeln (enligt Bokus släpptes den 6 april), men har första recensionsdag om nästan tre veckor, den 30 april. Men det är ett rätt vanligt förekommande fenomen nu för tiden. DS.

PS2. I dag är det för den delen första recensionsdatum för min exkollega Erik Helmersons andra roman ”Den onödige mannen”. På det stora hela tycker jag att det ser fint ut recensionsmässigt. Grattis Erik! DS2.

2 reaktioner till “Första datum för recension”

  1. Jag kan ha en viss förståelse för förlag som vill begränsa hur tidigt en recension publiceras av de som fått förhandsexemplar. Om första recensionsdatum däremot ligger efter att boken släppts i bokhandel så ignorerar jag det utan minsta tvekan. Kan man köpa boken över disk så kan man också recensera den.

  2. Jag håller absolut med om att det finns ett värde i att ha ett särskilt datum då en titel först får recenseras. Problemet är ju bara att det blir fånigt när boken i fråga ofta finns i handeln veckor i förväg.

    Frågan är ju vad det beror på? Delvis har det säkert att göra med ändrade rutiner när det gäller distribution samt nätbokhandelns intåg, har hört det någonstans har jag för mig även om jag inte minns omständigheterna, men det känns numera så pass utbrett att det närmast verkar som att förlagen börjat göra det med flit. Eller? Och vad är i sådant fall syftet? Skapa förhandsbuzz? Sälja som fasiken innan eventuella negativa recensioner?

Kommentarer är stängda.