Formatmallar och bluegrass

Jodå, det blev en start i går. Det blev en början, en inledning, en första scen – men när jag visade resultatet för en kompis senare på dagen blev reaktionen var det där ALLT du hann med? Jag mumlade något om trilskande Wordinställningar och tabbavstånden, ständigt dessa tabbavstånd. Att skriva en roman är enkelt, det finns inga regler, möjligen språkliga sådana men de kan man bryta om man känner för det, men ett filmmanus är tekniskt till sin natur, mer styrt av regler för hur det ska se ut, hur det måste se ut, och av någon orsak som kanske kommer till mig senare som en gudomlig ingivelse är dessa ständiga vänster- och högerindrag, olika beroende på om det är en scenrubrik, scenbeskrivning, dialog eller fan och hans moster, av yttersta vikt. Och mina kunskaper i Word, som jag inbillat mig var rätt goda, inbegrep inte skapande av formatmallar. Nu gör de det.

Men så blev gårdagens resultat därför inte mer än en scen, startscenen när Dannyboy rusar mot tåget längs Uppsalas gator, över kullerstenen och förbi människorna. Det blev okej. Åtminstone kändes det så.

——

Såväl SvD som DN har nu uppmärksammat bluegrassfestivalen i Torsåker i stort uppslagna artiklar. Dagens DN-artikel signerad Po Tidholm var rätt vacker med sina Kentuckyliknelser men visade samtidigt upp Gästrikland som det rätt hopplösa landskap det ofta är. Men ändå, det finns något poetiskt fint i de där gudsförgätna bygderna som jag hoppas kunna skildra skönlitterärt någon gång (läs bok nummer tre) och Tidholm lyckas på något sätt lyfta fram den där svårfångade känslan, hälsingerötterna till trots. Jag är döpt i Torsåkers kyrka och min mammas sida av släkten kommer från trakterna, så trots att jag själv varit i landskapets sydvästra delar relativt sparsmakat genom åren är det ändå där delar av mig finns. Jag är en bluegrasskille helt enkelt. Tungt.

4 reaktioner till “Formatmallar och bluegrass”

  1. Använder inte det själv, men vad jag har förstått så är Celtx allas våran bästa vän. Visserligen gratis, men man behöver ju inte alltdi säga nej 🙂 (Hej, förresten, och trevlig blogg!)

  2. Läste lite om Celtx, men det kändes lite jobbigt att behöva lära sig ett helt nytt program för att skriva manuset, så jag håller mig till mitt wordande. Nu flyter tekniken, hoppas bara inspirationen kommer också.

    Och tack för berömmet! Ska helt klart kika på din blogg regelbundet, det verkar ju ypperligt för mitt manusskrivande.

  3. Fasiken, nu laddade jag ner Celtx ändå och provade det. Vilken dröm i jämförelse! Nu kommer manuset att skriva sig själv. Tack för tipset!

Kommentarer är stängda.