Folkfest

Alltså, debatten som vi tog upp i förra veckans DJtv om den eviga tröttsamma tvekampen mellan sport och kultur framträder i ett smula löjligt ljus om man kollar in veckans tv-topp. Jag vet inte hur väl bevandrade ni är vid att analysera tv-toppen, men då jag gör det regelbundet på måndagar i mitt arbete kan jag säga så här: Det inträffar aldrig i det nutida fragmentariska tv-landskapet att ett program som ligger tia på den veckans tv-topp har över 1,8 miljoner tittare. En normal tv-vecka, när det inte sänds Melodifestival eller finalavsnitt av ”Idol” eller säsongspremiär av ”Allsång på Skansen” eller något sådant, har ofta inte ens ettan så höga siffror. De senaste åren har ofta tv-program med tittarsiffror på under miljonen kvalat in på topp tio.

Tv-toppen vecka 7 (källa MMS):
1. Melodifestivalen (SVT 1, lördag) 2 876 000
2. OS Skidskytte H masstart (SVT 1, söndag) 2 341 000
3. OS Störtlopp D (SVT 1, onsdag) 2 144 000
4. OS Längd D+H sprintfinal (SVT 1, onsdag) 2 039 000
5. OS Superkomb D slalom (SVT 1, torsdag) 2 022 000
6. OS Längd H 15 km (SVT 1, måndag) 1 973 000
7. OS Skidskytte H jaktstart (SVT 1, tisdag) 1 961 000
8. OS Vinterstudion (SVT 1, söndag) 1 917 000
9. OS Längd H jaktstart (SVT 1, lördag) 1 870 000
10. OS Skidskytte D masstart (SVT 1, söndag) 1 863 000

Men den här veckan har fem program mer än två miljoner tittare, och samtliga på listan över 1,8 miljoner. Alla utom Melodifestivalen är OS-sändningar. Vinter-OS är unikt i det avseendet, inte ens storasyskonen sommar-OS och fotbolls-VM lockar så stabilt höga tittarsiffror i Sverige. Att gå ut och kräva att något med så stort folkligt engagemang inte ska komma här och sabba de vanliga tv-tablåerna och förstöra kulturälskares vardag är faktiskt en smula oförskämt.

5 reaktioner till “Folkfest”

  1. Det är ju så klart en möjlig orsak, men det ändrar ju inte faktumet att fler de facto ser på vinter-OS. Sedan är jag inte helt säker på att det stämmer, sommar-OS ligger ju sällan mitt i sommaren när folk är ute om kvällarna. 2008 och 2004 var det andra halvan av augusti, och 2000 först andra halvan av september.

    För tydlighetens skull bör kanske tilläggas att fotbolls-VM och EM ibland kan dra iväg och locka en bra bit över tre miljoner tittare när Sverige spelar avgörande matcher, men när Sverige inte är inblandat blir intresset något svagare. OS har sällan samma extremtoppar, men lockar stadigt en större medelpublik.

  2. Jag tror att de där siffrorna är blaj. Om någon frågar mig så blir jag tvungen att säga att jag sett ett par av OS-sändningarna, men det är bara för att de stått på där jag befunnit mig och det helt enkelt inte finns *något* annat på teve än just OS. Så klart att de får höga tittarsiffror utan alternativ.

  3. I sådant fall är tv-toppen baserad på blaj varje vecka, eftersom det här är den officiella tittarstatistiken för vecka 7 och inte någon partsinlaga som någon inblandad aktör skickat ut glädjesiffror på. Tittarsiffrorna från MMS tas heller inte fram genom att folk får svara på frågor om vad de ser, utan sker genom att tittarmönstren hos ett drygt 1000-tal svenska familjer läses av elektroniskt varje vecka.

  4. Hans: Med tanke på att OS främst går sen kvällstid denna gång (undantaget hockeyn som ibland slår till även tidig morgon), så är det väl ändå inte så supervanligt att man befinner sig någon annanstans där en TV står på, än i sitt eget hem? Ja, om man inte är på en bar som har TV (typ sportbar) eller så.
    Jag tänker på din sista mening om att de får höga tittarsiffor utan alternativ. Jag vet inte hur det är hemma hos er, men vi tittar aldrig på TV om det inte är ngt vi faktiskt vill se (vilket ironiskt nog brukar betyda att vi uteslutande ser sportsändningar).

    Detta alltså alldeles oavsett att det är precis som Daniel påpekar, inte är så att mms ringer upp tusen pers slumpvis i sann sifoanda som ”känner sig tvingade att svara att de sett OS”. Dessutom är det väl också så har jag för mig (men Daniel kan säkert rätta mig, för han vet nog mer än jag) att de där apparaterna som mäter TV-tittandet inte ger utslag om man inte har haft på TV:n en viss tid, det går alltså inte att se två minuter OS-sändning och komma med i statistiken som OS-älskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.