En tisdag i Berlin

04.15. Tage vaknar. Matar honom med välling.

05.30. Efter en timmes klappande på huvud och sång somnar Tage om, och vi likaså.

06.40. Tage sitter upp, vill stå upp, är klarvaken. Jag går ut till soffan i vardagsrummet.

07.50. Bebisöverlämning. Jag och Tage leker med klossar och Lego och Johanna får sova själv i sovrummet. Tage blir grinig när han åter blir trött samt inte tillåts klättra med hjälp av skrivbordslådorna som hela tiden åker ut.

09.00. Tage får gröt, och somnar sedan om i sängen. Jag diskar och plockar upp lite böcker som hamnat på golvet till bokhyllan igen. Skriver klart ett blogginlägg och publicerar.

10.15. Tage vaknar och vi bestämmer oss för att gå till ett kindercafé några kvarter bort och äta frukost.

11.00. Vi lämnar lägenheten och slänger sopor på vägen.

11.10. Vi kommer fram till Amitola på Krossenerstraße. Beställer två tomat och mozzarella-toasts, kaffe och varm choklad.

11.30. Kaffet och chokladen anländer. Tage leker med en stekpanna storlek mindre och en tyglök men förhåller sig avvaktande till de andra barnen.

11.50. Det börjar kurra betänkligt i magen. Åker rutschkana med Tage.

12.10. Jag går och frågar var vår toast tagit vägen. Får svaret att de kommer när som helst. Tage vågar närma sig två andra nollåringar. Kamp om en gul ring utbryter.

12.25. Vår toast kommer in.

12.27. Vår toast är uppäten.

12.30. Vi lämnar Amitola.

12.40. Vi anländer till vårt lokala Schlecker. Köper fyra burkar barnmat för totalt 3,5o euro.

13.05. Ger Tage lunch. 220 gram Schinkelnnudeln.

13.30. Vi beger oss till Ostkreuz pendeltågsstation.

13.35. Köper månadskort för kollektivtrafiken för 72 euro vardera.

13.37. Då Ostkreuz-stationen saknar hissar bär vi barnvagnen med en nu sovande Tage upp för en trappa, ner för en trappa och sedan upp för en trappa till för att nå perrongen till ringlinjen.

13.45. Går av vid Storkower Straße.

13.50. Kliver in på byggvaruhuset Toom. Köper en multisåg, en halkmatta för badkaret, en väggplugg och en meter vaxduk i vittblått mönster för sammanlagt 24 euro.

14.30. Går in på matbutiken Kaufland. Tage åker kundvagn, men blir efter ett tag grinig och kräver att bli buren. Vid kassan inser vi att vi missat att väga paprikan, vitlöken och bananerna, något man visst skulle göra själv. Jag får tjurrusa. Provianteringen landar på 85 euro.

15.45. Fikar på bageriet bredvid kassorna på Kaufland. Tage sitter i mitt knä.

16.30. Hemma på Holteistraße igen. Får gå två vändor upp för trapporna för att få med matkassar, Tage och barnvagn.

16.45. Johanna söver megagrinig Tage för eftermiddagslur. Jag packar ur matkassarna, plockar lite, gör armhävningar och situps. Är efter fyra veckor fortfarande på sista dagen i vecka två i iPhone-appen Hundred pushups.

17.30. Går till Lidl för att köpa vattendunkar. På vägen slänger jag tomflaskor och barnmatsburkar i glasåtervinningen. Pantar pet-flaskor för 1,50 euro.

18.00. Bär ut spjälsängen på balkongen och sågar av större delen av frontsidans spjälor så att Tage ska kunna krypa över till vår säng när han själv vill om nätterna. Ser Johanna vika tvätt inne i vardagsrummet när jag sågar.

18.45. Tage vägrar vakna och kvällsrutinerna skjuts framåt. Använder extratiden till att påbörja det här blogginlägget.

19.45. Tage vaknar efter världens längsta eftermiddagslur på strålande humör. Lagar gröt åt honom och Johanna matar.

20.15. Baddags för Tage. Han gillar den gula halkmattan.

20.45. Tage leker sig trött på vardagsrumsgolvet.

21.10. Eftersom vi håller på att avlida av hunger påbörjar jag middagen medan Johanna nattar Tage själv.

21.35. Middag framför Cityakuten S13E07, ”Jigsaw”.

22.20. Diskar.

23.00. Går till sängs. Scrollar igenom de senaste timmarnas twitter-feed, läser bloggar och hinner fyra sidor i Knausgårds ”Min kamp” innan jag somnar. Hoppas att Tage ska sova länge i natt.

03.57. Tage bankar mig i ansiktet. Jag går upp och gör välling. Ett nytt dygn inleds.

6 reaktioner till “En tisdag i Berlin”

  1. En timme innan du frågar efter den beställda maten!? Jag antar att det är sant att föräldraskapet för med sig ett oändligt tålamod.

  2. Huvudsyftet med att gå till fiket var ju att Tage skulle få leka, så det fanns ju saker att fördriva tiden med när vi väntade. Plus att paren som var på plats före oss sakteliga fick sina beställningar under timmens gång, så vi anade att vi trots allt till sist skulle bli bönhörda.

  3. Jag tänker också samma hoppfulla och hopplösa tanke vid varje sänggång… Men varför köper ni vattendunkar?

  4. Vårt dricksvatten smakar inget vidare, och en kväll i oktober när Tage skulle bada kom det gult vatten ur kranarna. Efter ett tag slutade det, han kunde bada som vanligt och senare på kvällen drack jag ett par glas. Morgonen efter var den då jag vaknade med magsjukan från helvetet. Det är fullt möjligt att det inte hade något samband, men sedan dess använder vi bara kranvattnet till hygien om det inte kokats först.

  5. För mig är det nog mest en smaksak. Vattnet är också så kalkrikt att det är oerhört mkt fällningar i det, något jag inte tycker är så kul att Tage tar del av.

  6. I see. Jag undrade mest eftersom det verkade jobbigt med de fyra hisslösa våningarna – det är ju knappast så att kranvattnet skulle vara mindre tjänligt i Berlin än i Stockholm. (Och jag som tillbringat en försvarlig del av livet i Uppsala och på Gotland har ju fått my share of kalkfällningar – men det kan ju å andra sidan tjäna som avskräckande exempel…)

Kommentarer är stängda.