En simpel tjuv utan samvete

Jag redigerade på rätt duktigt i går. Strykte (se kommentarerna…), ändrade felskrivningar, putsade, grejade, fixade och donade. Var en sjuhelsikes duktig liten arbetare helt enkelt.

Men något gick snett.

För tanken är ju att den här redigeringen ska leda till att manuset blir kortare. När jag satte punkt efter att ha skrivit igenom alla bokens kapitel från A till Ö inklusive W – romanen innehåller 29 kapitel – med några överhoppade bokstäver här och där för att undvika att det hela ska bli en tv-serie i längd, landade jag på etthundratrettio manussidor, med ett uttalat mål på etthundra. Strykningar var alltså av yttersta vikt.

Men vad händer? Jo, nog strykte jag allt, men självklart kunde jag inte hålla mig från att lägga till heller. Addera saker som inte alls fanns i originalet. Varför? Tja, mest för att jag så himla gärna bara ville och fick plötsliga akuta infall. Som det här till exempel:

I romanen står det:

– Vi kan ju alltid dricka upp dom här och beställa tequila istället.

I filmmanuset står det nu:

INT. I BAREN PÅ KVARNEN – DAG

Dannyboy och Flickan står i den inre baren. En bartender gör i ordning shots åt dem.

DANNYBOY
Hot shots!?

FLICKAN
Ja? Det passar väl gästrikesonen?

DANNYBOY
Du, jag tror Gallianon tog slut nån gång -93 där hemma.

FLICKAN
På Kvarnen har dom kvar i alla fall.

Dannyboy höjer sitt glas.

FLICKAN
Vänta! Vi måste ju sjunga också.

DANNYBOY
Eh, va?

Flickan himlar med ögonen.

FLICKAN
Guud, är det du eller jag som kommer från landet? Jaja, jag sjunger.

Hon harklar sig.

FLICKAN
KOKA KAFFET, VISPA GRÄDDEN, HOT SHOT HOT SHOT HOT SHOT!

Hon höjer sitt glas och sveper. Dannyboy skyndar sig att följa hennes exempel.

FLICKAN
Yeah! Det var inte så illa.

Dannyboy skrattar och torkar sig om munnen. De får in varsin öl, och går tillbaka till väggen de tidigare stod vid.

FLICKAN
Den där tjejen. Hon med Nick Drake. Vad hände med henne då? Sen.

Och det var ju lite längre än i originalet.

Om det här tar sig någonstans längre än det första manusutkastet är ju en helt annan historia. Men jag har sagt det förut och jag säger det igen – 2007 är året då hot shots gör sin storstilade comeback och jag tycker att det bör avspeglas i mitt filmmanus.

Och jag hoppas för den delen att Emma och min Kungsgårdsvän Johan förlåter mig för att jag däri stulit hej vilt från fraser som bevingats av dem.

4 reaktioner till “En simpel tjuv utan samvete”

  1. Faktum är att jag skrev ”strök” först, men så tänkte jag att näää, så heter det väl inte, och så skrev jag ”strykte” istället.

    Vad kan jag säga, jag är en råbarkad och obildad sälle från Gästriklands mörkaste brukshåla… Ja, bortsett från Hofors då.

  2. Jag tänker inte förlåta dig så lätt, jag kräver en cameo i filmen som bartender på kvarnen!

Kommentarer är stängda.