En sådan där torsdag

Jisses vad trött jag blev helt plötsligt. Och regnet det bara strilar ner. Och ipoden har slut på batterier. Och tvättkorgen är överfull. Och internet är fullt av högt och lågt och kärlek i käftsmällar och jag orkar inte engagera mig i stollerierna. Och nu börjar som lök på laxen ”Ring P1”. Och nu måste jag som grädde på moset gå till jobbet.

Jag lär mig för den delen aldrig om lök på laxen och grädde på moset är bra eller dåligt.

10 reaktioner till “En sådan där torsdag”

 1. Är inte lök på laxen bra och grädde på moset dåligt, lite som kaka på kaka? Eller betyder båda samma sak? Äntligen kanske jag kan få detta utrett!

 2. Nejnejnejnej. Tvärtom. Lök på laxen är dåligt. Uttrycket kan jämföras med att strö salt i såren eller nåt i den stilen. Göra det värre. Om ni inte tror mig, tro då åtminstone alla gnälltanters superhjälte Catharina Grünbaum:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1637&a=394053&viewAll=true

  Jag tycker att det är roligt att man också har använt uttrycket ”att lägga lök på”, som Grünet skriver. Detta knyter ju an till det något mer samtida ”att löka”. Löka runt. Fan vad lökigt. Lök=dåligt.

  Det säger sig ju självt att grädde på moset är gott. Grädde gör moset godare. Sätter guldkant. Pricken över i. Lyxigt.

 3. Med tanke på att du förra året var helt övertygad om att Fransk fågel var något som tillhörde svensk baskunskap, så väljer jag att hålla mig en smula avvaktande. Men okej, Grünet säger det ju, så okej då – lök på laxen är dåligt.

  Men att grädde på moset skulle vara gott, mjaaa, det låter som en kvarleva från Fattigsverige då allt som var fett var extravagant.

 4. Jag kommer snart att släppa en Fransk fågel-bomb. Wait and see.

  När det gäller grädde på moset måste man ju komma ihåg att det inte nödvändigtvis gäller potatismos. Det kan ju vara äppelmos också. Äppelmos med en klick grädde på måste ju vara gott.

 5. Tack! Jag känner mig övertygad efter att ha tagit del av Josefines lök-, och gräddkunskaper. Men visst är det märkligt att alla tänker på potatismos i det uttrycket. Det finns ju massor av mos, äppel-, palsternack-, och lungmos.

 6. Löken är väl en av de växter som används i allra flest olika liknelser. En kvinnas lökar, en mans lök, någon som lökar, någon som är lök, något är lök på laxen etc. (Jämför med potatis som antingen är het eller soff- eller -näsa, inte så mycket annat.) Att göra det så enkelt som Josefine med att ”lök=dåligt”, det tror jag inte på.

 7. AL: Lungmos måste vara en av de mest avtändande maträttsnamnen någonsin. Hua.

  Josefine: Jag ser väldigt mycket fram emot FF-bomben.

  För övrigt tycker jag att lök i alla dess former är gott. Lök=bra.

 8. Dessutom ett orättvisande namn på en rätt som verkligen inte bara innehåller lungor, utan en härlig mix av inälvor.

 9. Lungmos med gräddklimp. Det låter ju som en given rätt på varje lyxigt 1800-talsbord.

  Lök är ju inte fräscht. Oavsett vad man tycker om det i wok, på hamburgare, friterat, torkat osv. Har ni någonsin sett en produkt som luktar lök? Löktvål? Lökschampo? Lökkräm? Doftljus med lökessens? Badolja med lök?

  Kort sagt – vill man ha lökdoft? Anses lök vara något tillpiffande, eller är det förknippat med en känsla av… ofräschhet?

  Gurka däremot finns ju i alla möjliga produkter, och har ju blivit ett vanligt förekommande inslag i lattefikens vattenkannor. Och vi vet ju alla (?) vad du Daniel anser om gurka i mat. Så gott eller äckligt att äta kan ju inte vara en definitiv katalysator på om det är bra eller dåligt att lägga på lax.

  Eh va?

 10. När jag skrev att jag gillade ”lök i alla dess former” menade jag gul-, röd-, vit- och charlottenlök och sånt, inte att det skulle passa bra som badolja. För mig är lök föda och ingenting annat, precis som att gurka är djävulens avföda och ingenting annat.

Kommentarer är stängda.