DJtv #49 – Vårens böcker 2010

Vad väntar på den litterära fronten våren 2010 förutom ”Vi har redan sagt hej då”? Vi går igenom vad vi ser fram emot i utgivningen på den svenska marknaden det kommande halvåret, och bjuder som nyårsbonus på ett blooper-klipp! Dessutom avslöjar vi hur även ett så genuskorrekt par som Daniel och Johanna kan hamna megasnett när det kommer till könsfördelning.

Böcker vi pratar om i veckans avsnitt:
Per Hagman: ”Vänner för livet
Andreas Ekström: ”Google-koden
Susanna Alakoski: ”Håpas du trifs bra i fengelset
Sara Stridsberg: ”Darling River
Marianne Cedervall: ”Svartvintern
Maja Lundgren: ”Mäktig tussilago
Jan Gradvall: ”Kent
John Ajvide Lindqvist: ”Lilla Stjärna
Johan Theorin: ”Blodläge
James Ellroy: ”Oroligt blod
Jill Klackenberg Tingsten: ”I skuggan av Tingsten – en släktberättelse

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast via iTunes.

8 reaktioner till “DJtv #49 – Vårens böcker 2010”

 1. Det är i och för sig en berättigad fråga, men i ärlighetens namn så tror jag att Johannas läsning överlag är mer könsneutral än min. Jag har dock en plan om att skriva upp varje bok jag läser under 2010 för att se hur mitt läsmönster ser ut, ska bli spännande. Eller skrämmande, det återstår att se.

 2. Även om Daniel är duktig(are) på att läsa kvinnor, så är det fortfarande så, att män läser män i mycket högre utsträckning än de läser kvinnliga författare. Kvinnor är däremot bättre på att blanda sin läsning. Som i livet i övrigt, så får en enda man stå till svars för hela det manliga släktets fel och brister. Män är också starkt benägna att ge stipendier, priser och utmärkelser till manliga författare framför kvinnliga. Kvinnliga författare har organiserat sig och jobbat hårt sedan sjuttiotalet för att synliggöra och motarbeta detta. I denna lilla filmsekvens drar jag mitt strå till stacken.

 3. Märkte när jag tittade närmare på det att min läsning var ojämnare än jag trodde i år med 59% kvinnor, men jag tror som Johanna att kvinnor läser manliga författare i större utsträckning än män läser kvinnliga. Ser för övrigt också fram emot Vi har redan sagt hejdå, Gillade Dannyboy!

 4. Ja, gud ska veta att jag gärna daskar min egen stackars sambo både länge och väl när han begår liknande synder. Och jag drar också flitigt mina strån.

  Kommentaren var väl ämnad mest på skämt. Men inte alldeles bara.

  I den bästa av världar (en värld där samma lika ska gälla både kvinnor och män, inte minst inom litteraturen) hade min lilla pik varit fullt legitim. Och jag tänker ibland att den enklaste vägen att nå dit man önskar är att bete sig som om man redan vore där.

 5. Marit: Så tänker jag alltid! Jag hade säkert klagat helt dödsseriöst om inte du gjort det.

  Annars, alltså har ni inte ENORMA läsköer med böcker ni velat läsa i flera år som vanligt hederligt folk?

 6. Förresten, roligt citat i toppen här. Kanske gör dig, Daniel, rikare när boken kommer trots att csn-livet.

 7. Mattias: Tack för citatberömmet! Och som svar på din första fråga, jo, jag har enorma läsköer, Johanna har det inte, hon slukar text på ett sätt jag aldrig sett maken till.

Kommentarer är stängda.