DJtv #30 – Typ demokrati

I fredags meddelade e-boksdistributören Elib att de ska börja sälja böcker i epub-formatet. En ny teknisk krånglighet att snabbt glömma? Nej, kanske inte faktiskt, epub har kallats den digitala bokens motsvarighet till mp3-formatet, vilket onekligen är stora skor att fylla. Men vad betyder epub för oss konsumenter? Vi bjuder på ett försök till svar samtidigt som DJtv firar thirtysomething. Dessutom bjuds på ett Daniel freakar ur när bokförlagens krav på kopieringsskydd kommer på tal-moment.

DJtv #30 – Typ demokrati from DJtv – Daniel & Johanna on Vimeo.

Länkar till sådant vi pratar om i veckans avsnitt:
Elibs epub-satsning
Förklaring av epub-formatet hos Wikipedia
Sony och Google har en halv miljon böcker ihop

Kolla även in vårt tidigare avsnitt där e-böcker avhandlas.

10 reaktioner till “DJtv #30 – Typ demokrati”

 1. Bra rutet! Epub är ett steg på vägen, men vi är långt ifrån framme där vi vill vara. Självklart vill vi hamna i ett läge där kopieringsskyddet kan skippas och min gissning är att det inte dröjer alltför länge. Det ska aldrig behöva vara krångligt för läsaren att hantera eboken.

  Jag gillar ert engagemang i frågan. Det behövs hängivna fans för att hjälpa till att snabba på utvecklingen i Sverige. För när man ser hur bra eboksmarknaden nu funkar i USA så blir man lätt avundsjuk.

  /Mattias B, Piratförlaget

 2. Vi lovar att inte ge upp kampen mot allt som är dumt i bokvärlden! 30 avsnitt, vad är det? Det ska fasiken bli fyrsiffrigt innan vi är nöjda.

  Eller ja, kanske inte fyrsiffrigt, men en bra bit över tre i alla fall.

 3. Okej, här kommer då en liten utmaning i er kamp: Det är alltid kul med listor. Jag vill se en topplista på de tio dummaste sakerna i bokvärlden. Och hemskt gärna tips på vad fasen vi ska göra åt dem…

  Finns eböckernas kopieringsskydd med som en punkt? Gissa om jag är nyfiken på vad som platsar på den listan.

 4. Haha, okej, you’re on! Men vi enades nog om att det inte kommer redan nästa måndag, en sådan här lista måste man ju fila på ett tag.

 5. Självklart! Fler borde göra det, jämt och ständigt.

  Men som sagt, det dröjer nog ett tag innan vi hinner tänka klart. Frågan är om det är någon idé att köra ett sådant stort ämne nu när det vankas semestertider och därmed sjunkande tittarsiffror… Vi får se när det blir av helt enkelt.

 6. Mattias Boströms önskan om ”en topplista på de tio dummaste sakerna i bokvärlden. Och hemskt gärna tips på vad fasen vi ska göra åt dem…” anknyter lite till mitt blogginlägg om musik- och filmindustrins största misstag, som bokindustrin riskerar att upprepa.

  (Eftersom jag är mest intresserad av e-böcker och ljudböcker fokuserar jag på digitala misstag. Å andra sidan nöjer jag mig med sju dumheter så det finns tre platser kvar för analogt ofog på den efterfrågade tio-i-topp-listan … =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.