DJtv #29 – Små och stora förlag

Den svenska litteraturvärlden satte kvällskaffet i vrångstrupen i veckan när DN:s Jonas Thente kallade Albert Bonniers Förlag för asgamar i ett glödgande blogginlägg, detta efter att Bonniers knipit Tranans författare Roberto Bolano på ett sätt som många såg som osjyst. Hur vanligt är det att svenska förlag ”snor” författare från varandra? Det brukar sägas att de små förlagen är de smala författarnas framtid – men hur ska de kunna vara det om de inte får möjlighet att skörda sina frukter? Och stämmer ens mytbilden om att de stora är onda och de små är goda? Detta – samt lösa spekulationer om andra författare som är i ”riskzonen” för att bli uppköpta – diskuterar vi i veckans avsnitt, i något glåmigare ljus än vanligt. Lovar bättring till nästa vecka.

DJtv #29 – Små och stora förlag from DJtv – Daniel Åberg on Vimeo.

Länkar till sådant vi pratar om:
Jonas Thentes inlägg om ”Förlaget Asgamen”
Roberto Bolano: ”Om natten i Chile
Svensk Bokhandels artikel om Bolanos förlagsbyte
Carl-Michael Edenborgs två blogginlägg om Bolanoaffären
Kjell Johansson
Jean-Marie Gustave Le Clézio
Åsa Linderborg: ”Mig äger ingen

Och glöm inte att DJtv också finns som podcast via iTunes store.

3 reaktioner till “DJtv #29 – Små och stora förlag”

  1. Vi var en smula förvånade när förlaget fick rättigheterna. Var är de stora förlagen?

    ”[E]tt förlag som lyckas med en författare får första tjing på kommande bok eller böcker. Inget annat förlag går in och lägger ett ’fientligt’ bud. Detta för att ett förlag ska våga satsa långsiktigt på att bygga upp ett författarskap.” Tänk så upprörda förlagen var för ett år sen när någon gick ”where the money is”. Är det full djungel efter det?

    I samband med kulturutredningen skrev ett antal, stora och små, förlag under en insändare om litteraturstödet och påstod att ”det som de stora förlagen inte bryr sig om, det tenderar de stora bokhandlarna, bokklubbarna och till slut också bokläsarna att inte bry sig om”. Genom att lägga beslag på eventuella storsäljare ur de små förlagens portföljer kan de stora se till att snabba på den processen.

    Ni får gungorna så tar vi karusellerna.

Kommentarer är stängda.