Bloken, Englund och akademibloggen

Bloken har, förutom att vara ett förskräckligt ord, aldrig riktigt gjort mycket väsen av sig som kvalitetsprodukt. Kanske kan det bli ändring nu då Peter Englund, lite i skymundan om jag tolkar det han skriver på sin sajt rätt, meddelat att hans i helgen nedlagda blogg nog kommer att dyka upp i bokform så småningom. Han har ju tidigare gett ut ”Spegelscener” på Vulkan, så det är väl inte en helt galen spekulation att det är i den formen även den här satsningen ges ut. Om det inte är ett mer ”riktigt” projekt på gång. Om man nu tycker att ”riktiga” förlag är mer riktiga än pod-förlag, vill säga.

Hur som helst, nu har jag skrivit en notis och delgett världen planerna. Så kom igen nu herr ständige sekreterare och bevisa att bloken har ett existensberättigande.

Och just det ja – något jag missade när jag skrev lite kort om nedläggningen i helgen är att han planerar en ny akademiblogg. Tufft.

2 reaktioner till “Bloken, Englund och akademibloggen”

  1. Jo, tanken är att bloggen skall bli till behovstryckt bok på Vulkan så småningom. Problemet är att även *detta* kräver detta något som just nu är bristvara i mitt liv, alltså tid.

    Förvandlingen kräver nämligen viss omarbetning, som att ta bort länkningar och liknande, samt att helt lyfta vissa inlägg, som är helt poänglösa utan just länkarna.

    Något händer dock, ofelbart, när något som började som en blogg tar steget över till papper. Och det innebär enligt min mening lika ofelbart en förlust, en devalvering – för bloggen är givetvis ett alldeles eget medium. Men då mitt främsta syfte med överflyttningen är att bevara bloggen undan den digitala världens obeständighet så har jag tänkt att det är försvarbart.

  2. Jag håller med om att något händer vid överföringen, och att det inte är till den tryckta bokens fördel. Jag har dock själv lekt med tanken på att överföra vissa delar av min blogg till en Vulkanbok vid flera tillfällen – det skadar ju liksom ingen, förutom mig själv genom den tid jag får lägga ner på det då möjligen (men jag tror mestadels jag skulle tyckt att det varit roligt att pilla med) – men jag har alltid gett upp tanken då jag inte funnit mitt råmaterial tillräckligt unikt eller intressant för att klara övergången.

    Jag hoppas att du inte tar bort bloggen trots att du låter den tiga still. Jag tycker det är rätt fint att det ligger avslutade sajter på nätet som man kan trilla över när man minst anar det.

Kommentarer är stängda.