DJtv #21 – Vi påskrisar biblioteken

Samhället har hunnit bli rätt sekulariserat under de 2000 år som gått sedan Jesus korsfästes för våra synders skull. Trots detta håller Sveriges bibliotek hårt på traditionerna och stänger ner i dagarna fyra över påsk. Varför firas fortfarande högtiderna så hårt av våra bibliotek, när övriga samhället puttrar på nästan som vanligt? Detta – plus sanningen om en Västerbottenpaj – avhandlas i veckans avsnitt.


DJtv #21 – Daniel & Johanna pratar litteratur from Daniel Åberg on Vimeo.

Länkar till sådant vi pratar om i veckans avsnitt:
Stockholms stadsbibliotek
Sandvikens stadsbibliotek (de har även en blogg)
Gävle stadsbibliotek
Stockholm förtjänar ett riktigt bibliotek
Bokbussen, kösystemet, skolskjutsen och jag

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast.

12 reaktioner till “DJtv #21 – Vi påskrisar biblioteken”

  1. Jo men tänk om de redan läst ut allt på långfredagen, de stackars små liven. Vad ska de då ta sig till i dagarna tre? Titta på tv?

  2. Mitt bibliotek har öppet alla dagar i veckan året om, utom på sommaren då vi har söndagsstängt och på större helger. Det är skönt att få vara ledig ibland. Påsken återkommer ju varje år så det är väl inte helt omöjligt att planera…

  3. Jo men det tänkandet går ju att applicera på allting i sånt fall. Varför ha livsmedelsbutiken öppen över påsk, det går ju att planera sina inköp i förväg? Varför ska gymmet ha öppet över påsk, det går ju att göra armhävningar och situps hemma de där dagarna?

    Jag menar egentligen inte att alla andra gör rätt och biblioteken fel, men i och med att det pratas så mycket om att biblioteken måste följa med sin tid och vara en vital del av samhället, så är det rätt konstigt att de envisas med att inte göra som resten av samhället just när det gäller storhelger.

  4. Jorå, vi vill ha öppet osv, men kommer det någonsin någon till biblioteket då? Kliver personerna glatt in och deltar i lovaktiviteterna som de anmält sig till? Nej. Blir vi trötta på att jobba utan att någon utnyttjar vår kompetens? Ja.

  5. Det finns faktiskt bibliotek, oftast de mindre, som håller med er angående bibliotekens påsköppettider. Biblioteket i Höganäs har för tredje året i rad haft öppet på påskaftonen och behållt ordinarie tid på skärtorsdagen (i vårt fall till kl 19). Det är självklart att vi ska ha öppet när våra besökare har ledigt och har tid att besöka oss! Än så länge har vi dock stängt på övriga påskdagar men man vet aldrig…. Anna Wingårdh/Biblioteket i Höganäs

  6. Karin: Jo men det är inte först och främst aktiviteter som vi efterfrågar, utan mer bara att det är öppet. Jag tror också att det säkert kan vara så att besöksantalet sjunker under påsken, många åker ju bort när man är ledig, men om det skapas en medvetenhet om att bibblan är öppen, då tror jag också att publiken kommer på sikt. Det kanske tar ett tag dock, att ändra människors beteende går ju inte på en kvart. Ett exempel på det – i Stockholm har en del av de stora Systembolagen börjat ha öppet till klockan åtta vissa vardagskvällar. Trots detta är det ibland så trångt att det knappt går att ta sig in i de här butikerna strax före klockan sju, eftersom det är då folk är övertygade om att Systemet stänger. Därför tycker jag, som jag säger i avsnittet, att Sandviken/Gävle är ett bra exempel, genom ett långvarigt öppethållande alla dagar har besökarna fattat att det verkligen alltid är öppet om man går dit mitt på dagen. Jag är ju fortfarande färgad av det, trots ett decenniums boende i Stockholm blir jag fortfarande alltid lika förvånad när jag upptäcker att bibblan är stängd vissa dagar.

    Anna: Fint! Håll dörrarna öppna.

  7. Det är svårt att ställa volymen lagom högt när man tittar på DJtv. Antingen skriker Daniel eller så hör man inte Johanna.

  8. Det där har varit ett problem i vissa avsnitt när vi inte sitter i en ”kontrollerad” miljö. Jag sitter mycket närmare mikrofonen än vad Johanna gör i det här avsnittet (jag har datorn balanserande på mina knän och Johanna sitter bakom mig), och även om jag älskar min Macbook så tvingas jag erkänna att dess interna mikrofon inte är den bästa när det kommer till att fånga upp ljud på ett alla gånger behagligt sätt när omständigheterna inte är optimala…

  9. Å, först nu ser jag att du har svarat!!!

    Ja, dethär med aktiviteter på biblioteken verkar inte vara helt poppis. Eller såhär: en del bibblor svämmar över av ett hav pysselsugna barn, diskussionshungriga unga och vuxna. Så är det inte på min arbetsplats. Det var därför jag lät lite gnällig. Och jag tror dessvärre inte att så många fler än de vanliga lördagsbesökarna (=väääääldigt få) skulle komma till bibblan om det var öppet under helgdagarna… Men vet du – jag kommer att ta upp detta på vår planeringsdag i juni. Ty: trots att de kommunala bibliotekens ekonomi snarare kräver åtstramning av öppettiderna, och trots att det lär vara ytterst FÅ som kommer att besöka det helgdagsöppna biblioteket till en början, kommer det att kännas varmt i magen när de personer som tidigare hällt upp en hög böcker på disken och med tårar i ögonen sagt: ”Nu är helgen räddad” kan gå till biblioteket varje dag.

  10. Karin: Fint! Men som sagt, jag tror att det viktigaste om man bestämmer sig för att hålla öppet även under storhelger är att sätta ner foten och säga ”nu gör vi det här långsiktigt”. Det går inte att prova en helg, och sedan genast klappa igen nästa gång bara för att utfallet inte blev som man tänkt sig. Det måste spridas en vetskap ända in i ryggmärgen att bibblan alltid är öppen. Först då tror jag det ger full effekt. Tyvärr.

Kommentarer är stängda.