Det kom ett brev

I går sammanfattade jag ju de digitala utgivningarna av ”Vi har redan sagt hej då” en smula i DJtv. Och som vore det en tanke fick jag i går eftermiddag ett mejl från någon i Norge som gick i liknande självutgivningsbanor och hade några frågor. Jag svarade på frågorna rätt utförligt under kvällen, och insåg när jag var färdig att jag nog svarat så långrandigt mest för mig själv, knappast för att frågorna krävde det. Jag ville helt enkelt summera upplevelserna så här långt på något sätt.

Så vafasiken, jag tar och publicerar hela klabbet här på bloggen också.

> Hei!
>
> Fant frem til bloggen og bøkene dine gjennom forfattercoachen Johanna Wistrands blogg. (http://enbokblirtill.blogspot.com/)
>
> Har lest med smil utdragene fra ”Vi har redan sagt hej då”. Han gjør det ikke lett for seg, hovedpersonen. 🙂
>
> Synes det er modig og kult at du har gitt ut boken selv. Og du har jo jobbet masse for å markedsføre boken på egen hånd. Funderer på å gjøre det samme, og lurer derfor på om du i ettertid synes det var en riktig avgjørelse?
>
> Ville du gjort det igjen? Vil du anbefale andre å gjøre det samme?
>
> På forhånd, tusen takk for tilbakemelding.

Hej!
Oj, svåra frågor. Men intressanta! Jag ska göra mitt bästa för att svara.

Jag ångrar absolut inte att jag valde att ge ut boken på det sätt jag gjorde. Det finns alltid två sidor av ett mynt, och det är möjligt att romanen hade fått lite mer uppmärksamhet eller ”kredd” i traditionell media om jag hade gett ut den på ett etablerat förlag. Men det där är svårt, för jag kan ju egentligen inte veta i vilken utsträckning jag verkligen hade uppmärksammats mer. Kanske är det bara mitt ego som vid några tillfällen tagit en smula stryk, eftersom det alltid kommer att finnas de som inte tycker att en utgivning på eget förlag är på riktigt, oavsett en boks eventuella kvaliteter. Och eftersom jag redan hade en fot inne i branschen dels genom mitt arbete som journalist, och dels genom att jag har debatterat den svenska bokbranschen en del i min blogg och lärt känna en del människor i den, så känner jag ju av det där på ett annat sätt än om jag inte haft någon insyn alls. Eller, jag inbillar ju mig att jag känner av det i alla fall, man kan lätt bli lite paranoid…

Hur som helst – utfallet av min utgivning blev väl ungefär som jag hade förväntat mig på det stora hela. Om jag hade fått önska så skulle jag kanske ha fått några fler recensioner i dagspress, nu fick den sju har jag för mig, och även om det inte är dåligt så är det en rejäl bit från de drygt 30 som min debutroman fick. Om jag hade fått önska kanske jag hade fått … tolv. Men det där är väl också egentligen mest något jag tänker på eftersom jag själv är journalist och vill få uppmärksamhet i ”min egen” värld, uppmärksamheten bland bokbloggare var jättestor, och nästan alla där var oerhört positiva och verkade inte nämnvärt bry sig om att boken var egenutgiven, vilket däremot dagstidningsrecensionerna väldigt gärna poängterade (gärna med påståenden om att boken hade behövt en redaktör, dock rådde ingen konsensus om VAD den här redaktören skulle ha uträttat för underverk, de pekade på lite olika grejer).

Slutsatsen är väl att ja, jag är nöjd med hur det gick och jag ångrar det inte. Det var mycket jobb och stundtals nästan övermäktigt, men också oerhört roligt och lärorikt. Om jag kommer att göra det igen vet jag inte riktigt, det beror nog också på hur min nästa roman blir tror jag, jag har en tanke om en bok som jag tror har potential att bli ”större”, och kanske vore det då dumdristigt att ge ut den själv om den har bättre möjligheter att uppmärksammas rejält om den ges ut på traditionellt sätt. Men samtidigt lär den här ännu väldigt oskrivna romanen knappast vara färdig för utgivning före 2013, och vem vet hur det traditionella sättet att ge ut böcker på ser ut då?

Råder jag dig och andra att göra samma sak? Well, ja, både och. Jag vet inte riktigt vilken din bakgrund är, och jag vet heller inte riktigt hur snacket går i Norge, men jag ska ju inte sticka under stol med att jag så klart hade nytta av att jag var åtminstone lite etablerad som författare innan jag gjorde det här. Är man helt ny i branschen blir det så klart ännu svårare att nå ut och bli tagen på allvar.

Hoppas att mina svar inte gjorde dig besviken. Lycka till, och låt mig gärna veta vad du bestämmer dig för!

/daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.