Den 1 mars 1986

Som så många andra fick jag reda på att Olof Palme hade mördats via ”Gomorron Sverige”. Eller rättare sagt via avsaknaden av ”Gomorron Sverige”. Jag minns att jag satte på tvn hos pappa strax före sändningsstart på lördagsmorgonen, och möttes av beskedet att programmet ställts in till följd av mordet på statsminister Palme. Som jag minns det var det jag som fick upplysa resten av familjen om vad som hänt. Senare på lördagen deltog vi i, eller ja, tittade åtminstone på när pappa deltog, en tävling i skidorientering i Avesta, där det hölls en tyst minut. Jag var elva år, och det är ungefär vad jag minns från den 1 mars 1986.

I TT:s Publishblogg kan man sedan i går läsa TT:s flöde av texter under mordnatten. Det är häpnadsväckande spännande läsning, och det lustiga är att jag så väl känner igen formuleringarna och sättet som texterna byggs ut och skrivs om på än i dag, trots att ett kvarts sekel gått sedan den där natten. De tappra få som satt som nattredaktör den där fredagsnatten måste ha haft en del att göra, om man säger så.

Och på tal om nyhetsbyrån i mitt hjärta så är det i dag första gången på 3 934 dagar som jag inte är anställd där. Man tycker ju när man ser den siffran att jag väl för bövelen hade kunnat hålla ut till 4 000 innan jag sade upp mig.

Tänkte inte på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.