Andra tider

Jag säger inte att allt var bättre förr för det var det sannerligen inte, men låt oss enas om att det var annorlunda.

I ladan som vi sover i här i Vittangi har Johannas mamma ställt samman en liten bokhylla vid sängen, där Olle Holmbergs vänbok om Hjalmar Gullberg ådrog sig mitt blädderintresse. Jag har ingen större koll på Gullberg, minns att vi läste en del dikter av honom på litteraturvetenskapen, inte mer än så, men en välskriven biografi kan ju vara läsvärd ändå oavsett initialt intresse för personen i fråga.

Jag fastnade dock redan på ett av försättsbladen. Sjätte-åttonde tusendet. Bokjäkeln om poeten Hjalmar Gullberg har tryckts i minst 68 000 exemplar, inbunden. Tanken svindlar.

Året var 1966. Det var väl ändå inte länge sedan?

——

Uppdatering: Morgan chattar till mig. Betyder inte sjätte till åttonde tusendet att man tryckt ytterligare 3000 ex efter de 5000 första?

Och det är ju så klart en ytterst trolig tolkning. Jag är en idiot.

3 reaktioner till “Andra tider”

 1. Jag skrev på chatten för att inte framstå som dryg i kommentarfältet…

  De goda nyheterna är ju att Dannyboy & kärleken gått minst lika bra. För den har ju också förekommit i det sjätte-åttonde tusendet.

 2. Till och med bättre, i och med slaggexemplar vid tryckningarna så finns den i över 9000 fysiska exemplar. Har för mig – enligt någon avräkning från Forum – att den inbundna upplagan var på drygt 4000, trots att den officiellt trycktes i 3000. Och pocketen levererades ju i 5300 exemplar.

 3. Olle Homberg är min – och många andras – favorit-litteraturvetare.
  Kunnig, spirituell och ordbegåvad. Ettan!
  Jag vill äga, läsa och läsa om allt han har skrivit.(Olle Holmbergs böcker är också populära hos många andra av Rönnells kunder.)

  Inte undra på att Gullberg-boken som du läser har tryckts i många exemplar!
  (Tvåa blans litt vet favoriter är någon, säger inte vem, på min egen institution i Umeå. Trea är nog Anders Olsson.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.