Post Format

Nej, alla kan inte bli författare

Provbeställde ett par böcker från Linda Skugges och Sigge Eklunds Vulkan för att se hur det fungerar. Beställningen gick iväg den 13 februari, och när jag kom hem från Kiruna i går hade de kommit. Dryga tre veckor tog alltså beställningen, det var torsdags- och fredagsposten som väntade innanför dörren.

Jag köpte två böcker, som vid beställningstillfället låg på listan bland deras tio mest sålda – båda ligger för övrigt kvar där än. Kostnaden blev 233 kronor inklusive frakt för sammanlagt ungefär lika många sidor.

Det första som slog mig när jag öppnade den ena boken var att den var felnumrerad. Alla som läst det klassiska numret av Bamse där Skalman stoppar en ond Krösusplan genom att utmana honom att lägga en sedel mellan sidan 23 och 24 i en bok vet vad jag talar om. Well guess what, nu skulle Krösus – som i serien febrilt letar igenom en bokhylla men aldrig lyckas hitta någon lämplig titel – inte ha några som helst problem att göra bilparkering av hela Bamsebygden som jag har för mig att vadet gällde, för här sitter de jämna siffrorna på högersidan. Jo, jag vet att det väl är något som 90 procent av mänskligheten aldrig ens tänkt på, men mig ger det en känsla av amatörism. Innehållet då? Tja, den verkar rättstavad och korrekt, även om typsnittet som valts förstärker intrycket av billigt producerad pamflett från tidigt 90-tal.

Den andra titeln har sidnumreringen rätt, men efter att ha öppnat den på måfå, läst tre-fyra rader och hittat både korr- och syftningsfel kändes det som att läsningen inte skulle bli mer långrandig. Även här har ett typsnitt valts som förstärker känslan av broschyr och inte bok.

Produktionskvaliteten på böckerna då? Tja, de är limbundna med mjuka pärmar i ett format som påminner om det som på Forum kallades ”lilla romanen” om jag inte minns fel, det vill säga ungefär samma storlek som min egen roman hade som inbunden, de exakta måtten är 210 gånger 150 millimeter. Det är inget fel på kvaliteten, men själv hade jag föredragit riktigt pocketformat (178 gånger 110) när det ändå bara går att få böckerna med mjuka pärmar. Nu blir det mer som att de försöker efterlikna ”riktiga” böcker men inte lyckas.

Det här är inte tänkt som en fullödig utvärdering av Vulkan, jag köpte två slumpvis valda titlar vilket knappast ger en rättvisande bild av verksamheten. Men ändå – det finns en orsak till att förlag betalar förläggare och redaktörer för att välja ut samt slipa de produkter som publiceras. Att vara förlagsredaktör är ett hästjobb – mängden rödmarkeringar och ändringsförslag min redaktör hade efter att ha läst mitt ”Dannyboy”-manus i den andra redigeringsvändan gav exempelvis min egen uppblåsta person ett av livets mest grandiosa pyspunkor – och jag får ändå betalt för att skriva korrekt svenska dagarna i ända på mitt arbete.

Om 5 minuter kan du vara publicerad författare skriver Vulkan på sajten. Mm, publicerad blir du väl, men knappast författare.

12 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.