Skrivfiket och jag

Ett bra skrivfik. Vad är det egentligen?

För mig är det ett ställe där det inte är allt för stimmigt, men heller inte folktomt. Det här att gå in i mig själv när jag skriver har aldrig varit min femma, jag vill ha något att kunna se på och distraheras av när jag skriver, annars tröttnar jag alldeles för snabbt. Därför klarar jag heller inte av att skriva utan internetuppkoppling, jag behöver kunna kolla min mejl ibland, läsa en blogg eller två, inte för att jag egentligen känner mig besatt av att ständigt vara online, men för att min text tråkar ut mig om jag inte hela tiden får en gnutta stimulans även från annat håll.

Hm, det låter som att jag är ett dampbarn.

Eftersom jag numera är med dong behöver jag inte bry mig om huruvida fiket ifråga har wifiuppkoppling, tidigare var det mer eller mindre ett krav. Huruvida de spelar musik eller inte rör mig inte heller, så länge de inte brassar på så högt att de överröstar det som ljuder ur mina egna lurar.

Ritorno är ett rätt bra skrivfik AD (After Dong). Fast när det är soligt ute är det rätt hopplöst, ingen sitter i den tid- och fönsterlösa lokalen när solen skiner, och jag får panik om jag ska sitta där helt själv. Samtidigt vill jag inte sitta utomhus, det är för oberäkneligt med fåglar, vind och konstigheter. Därför är ett fik med stora fönster – gärna något öppet dessutom – att föredra, då det brukar betyda att andra än jag kan tänka sig att sitta där.

Tips mottages tacksamt. Min egen jakt går vidare, säkerligen redan senare i dag.

5 reaktioner till “Skrivfiket och jag”

 1. Jag sitter själv gärna på il caffe på bergsgatan. trådlöst nätverk, billigt bra kaffe, elurtag samt lagom mycket folk. Nu har jag flyttat från kungsholmen dock, så jag måste hitta ett ställe vid hornstull. gärna tips till mig också alltså.

 2. Okej, fikaistockholmsmänniska som jag är ska jag försöka skrapa ihop några tips:

  Non solo på odengatan är riktigt bra. Då kan du sitta i fönstret och titta på alla som går förbi, samt att det alltid är lagom mkt folk på själva cafét och alltid folk som sitter inomhus.

  Espresso house på stureplan är väldigt o-stureplanigt och stort och öppet. Alltid folk inomhus också.

  Creem på fleminggatan funkar väl hyfsat.

  Vurma i hornstull. Större än det i Wasastan och alltid folk även inomhus.

  Mojo. Du går ganska högt upp på drottninggatan (åt vasastan-hållet) och så ligger det där på en sidogata till höger, snett mittemot en seveneleven. Det är nog ett riktigt bra skrivcafé.

  Café negro på scheelegatan.

  Det var alla tips jag kom på nu, hoppas något av dem faller dig i smaken. Kom gärna med fler tips du med! Ha en fin dag.

 3. Dong. Haha.

  String på Söder är lite väl hippt, men där finns gratis wifi och jättestora öppna fönsterväggar.

 4. Ah, massvis av bra ställen. Il Caffe har jag också suttit på ett par gånger, dessutom har jag för mig att Plura sa att han brukade sitta där och skriva när jag intervjuade honom angående Eldkvarns senaste skiva för något år sedan (på just denna plats).

  String brukar jag sitta på ibland, Mojo likaså. Non Solo har jag bara gått förbi, men lovar att göra ett försök framöver.

  Tack tack, och fler tips mottages fortfarande tacksamt!

  Och just ja – Isobel: Det där med eluttag är i mitt fall nästan ett minus, ett bra sätt för mig att verkligen komma iväg och få något gjort är vetskapen om att jag inte kan skriva mer än vad batteritiden på datorn tillåter, det vill säga sisådär två timmar och tjugo minuter vilket är vad min kära trotjänare klarar av dessa dagar. Det är en lagom piska för att jag verklgien ska få ur mig något.

Kommentarer är stängda.