En sten föll från mitt hjärta

Jag lät till slut Johanna läsa de fem första kapitlen i går kväll. Jag har varit rätt rädd för det.

Hon sade – trots att hon ansåg att jag använder mig för mycket av tankstreck i första kapitlet – att hon tyckte väldigt mycket om det.

12 reaktioner till “En sten föll från mitt hjärta”

 1. Ah – det glädjer mig att du står på mitt och bindestreckens sida! Semikolon får jag dock erkänna att jag aldrig riktigt vågat mig på, de är ju så sällan använda i språket att jag aldrig känt mig bekväm med att använda dem. Men om jag kunde bemästra konsten – you bet att jag skulle använda dem!

 2. Men å andra sidan så läser ju jag på ett väldigt speciellt bildmässigt sätt där jag tar in boksidorna som bilder snarare än löpande text i rader och då blir det rörigt för ögat när jag läser.

  Det viktigaste här är ändå att jag tyckte mycket om boken och hela tiden ville läsa mera – från början var det ju bara 2 kapitel som jag fick – det är så finsorgligt på ett sätt som jag är mycket förtjust i och som påminner om det sätt som du skrev filmmanuset till Dannyboy på. Lite gråtklumpigt.

 3. Det heter ju inte bindestreck i just det här sammanhanget om man ska vara petnoga. Utan tankstreck. Vilket ju låter helt rätt, eller hur? Och det är viktigt att det är just det lite längre strecket man använder, inte det kortare bindestrecket.

 4. Johanna: Tack för att hissar mig. Finsorglig är känsla jag tycker mycket om.

  Cecilia: Oj, det har du så klart rätt i! Jag ändrar i inlägget, vill ju inte framstå som en idiot. Till Johannas försvar vill jag också tillägga att hon nog faktiskt inte sa att texten innehöll för många bindestreck, utan endast använde ordet streck.

 5. Tror inte det är nån risk att du framstår som en idiot. Det är nog mest såna som vi som jobbar med text som skiljer på de där strecken.

 6. jag tycker att du ska ge semikolonet en chans. jag har börjat, lite trevande sådär, och det känns oväntat fint att byta ut de braskande tankstrecken mot något diskretare; ja, vuxet på något sätt.

 7. Pinsamt erkännande: När jag fick in frilansmaterial till schlagerbilagan som jag är redaktör för just nu fanns ett semikolon med i en text. Jag skrev genast om meningen så att det försvann, det kändes för apart för en kortistext på 1000 tecken om Alcazar.

 8. Aha. Jag trodde att du hade gödslat texten med såpa-skådisar, bar-häng, jobb-intervjuer och liknande.

 9. Hur får man till tankestrecken – de fina långa – på datorn. Jag har aldrig lyckats klura ut det trots idogt experimenterande med Alt gr, shift och andra lämpliga knappar. Någon gång har det hänt att word spontant gjort om ett litet futtigt bindestreck till ett ståtligt tankestreck, men jag vet aldrig varför. Hur gör du? Sen vill jag, nu när jag har ordet, betona att tankestreck och semikolon är våra mest subtila skiljetecken, varav följer att den som använder dem flitigt är en subtil person. Det är bra att vara en subtil person.

 10. Har du en mac är det inte svårare än att trycka alt + vanligt bindestreck. Har du en pc så har jag ingen aning, jag har aldrig lyckats åstadkomma det på min jobbdator men enligt teknikavdelningen så ska vi använda oss av understreck när vi skriver våra texter, vilket sedan omkodas till tankestreck när vi sänder ut våra texter. Hade det funkat så hade det väl varit någon typ av frid och pc-fröjd, men det gör det så klart inte.

 11. De flesta ordbehandlare/bloggmjukvaror fixar tankstreck automatiskt, men annars så finns det lite olika sätt:

  Alt och 0150 på det numeriska tangentbordet.
  I Word kan man använda Ctrl och minus på det numeriska tangentbordet.
  Håll inne Alt+Fn eller Fn+NumLk på en laptop för att använda de numeriska tangenterna (kolla bokstäverna).

  Men annars kan man också använda sig av http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8be579aa-780d-4253-9e0a-e17e51db2223&DisplayLang=en för att lägga in ett eget kortkommando (typ Alt Gr + Bindestreck eller nåt).

  Ibland brukar jag använda mig av två efterföljande bindestreck, men det är ju inte lika tjusigt helt klart.

Kommentarer är stängda.